Zona euro riscă să intre în recesiune, iar SUA se chinuie cu o relansare mediocră, a declarat, vineri, laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, care a tras un semnal de alarmă cu privire la deteriorarea economiei mondiale, transmite CNBC.
Stiglitz a apreciat că dacă Europa ar intra în recesiune cel mai probabil aceasta va fi una relativ minoră, însă o stagnare persistentă ar putea pune zona unică în pericol pentru un deceniu pierdut.
'Pentru mine, problema nu este că țările din zona euro înregistrează o creștere foarte mică sau chiar una negativă, problema reală este că nu sunt unde ar trebui să fie', a spus Stiglitz, profesor de economie la Universitatea Columbia.
În plus, Stiglitz susține că austeritatea este remediul greșit pentru repararea economiei zonei euro.
'Liderii europeni au supraestimat în mod constant starea economiei. Din păcate, liderii europeni, în special Germania, nu par să recunoască faptul că austeritatea este unul din motivele pentru care Europa are performanțe atât de slabe', a spus Stiglitz.
În ceea ce privește economia americană, Stiglitz s-a declarat îngrijorat de performanțele mediocre înregistrate de prima economie a lumii, mai ales având în vedere veștile pozitive venite din sectorul gazelor naturale și din sectorul high-tech. În plus, aprecierea dolarului ar putea să fie o veste proastă pentru economia american, deoarece ar constitui un dezavantaj pentru exportatori.
Întrebat dacă prima economie a lumii este suficient de puternică pentru a justifica o majorare a dobânzilor la mijlocul lui 2015, Stiglitz a răspuns: 'Cu siguranță, nu'.
Politica monetară relaxată nu este răspunsul la problemele economiilor americane și europene, a spus Joseph Stiglitz.
'Ceea ce avem nevoie sunt stimulentele fiscale', a apreciat laureatul premiului Nobel pentru economie.