x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

13 Dec 2008   •   00:00

CREŞTERI-RECORD: România a avut în trimestrul al treilea cea mai mare creştere a costurilor cu forţa de muncă din UE.

Ţara noastră a înregistrat, în trimestrul al treilea, comparativ cu perioada similară din 2007, cea mai mare creştere a costurilor cu forţa de muncă din Uniunea Europeană, respectiv 21,2%. Aceasta este urmată de Letonia, cu 20,5%, şi de Bulgaria (19,4%), potrivit Biroul de Statistică al Comisiei Europene. Atât sectorul construcţiilor din România (23,4%), cât şi industria (22,3%) au avut cea mai mare rată de creştere a cheltuielilor la nivelul UE, în timp ce serviciile (20,1%) s-au plasat pe poziţia a doua, după Letonia (21,1%).

FACILITĂŢI PENTRU IMM
EximBank a redus cu 50% comisioanele la produsele acordate IMM şi a îngheţat dobânzile la credite. Banca de export-import a României, EximBank, a îngheţat dobânzile la credite la nivelul de la sfârşitul lunii septembrie şi a redus cu 50% comisioanele la produsele de garantare, asigurare şi finanţare acordate IMM-urilor. Măsurile au scopul să sprijine firmele în contextul crizei financiare. “EximBank, bancă al cărei capital este majoritar de stat este printre primele instituţii ce găsesc soluţii prin care să contribuie la restabilirea echilibrului”, a declarat directorul executiv al băncii de export-import a României, Carmen Radu.

PLANUL UE
UE a aprobat vineri planul de 200 de miliarde de euro (1,5% din PIB la nivel comunitar) propus de Comisia Europeană pentru susţinerea economiei, a declarat premierul britanic, Gordon Brown. Programul presupune cheltuieli bugetare ale ţărilor UE de 1,2% din PIB şi o contribuţie din fonduri europene de 0,3% din PIB. Planul se întinde pe o perioadă de doi ani şi cuprinde măsuri de încurajare a activităţii economice precum scăderea taxelor şi creşterea ajutoarelor sociale. Principalul oponent al programului a fost Germania, care opta pentru sprijinul economiei statului său mai degrabă decât pentru un plan comun. (D.G.)

×
Subiecte în articol: economic