x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

17 Dec 2008   •   00:00

INCERTITUDINI:Creditele ipotecare sunt cel mai greu de accesat în această perioadă, din cauza scăderii preţurilor şi incertitudinii din piaţa imobiliară.



"Tranzacţiile imobiliare sunt foarte puţine în prezent tocmai pentru că împrumuturile ipotecare sunt tot mai greu de accesat. Acum nu există un preţ pe piaţa imobiliară", a declarat directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian. Statul ar putea stimula piaţa imobiliară printr-un plan coerent anticriză, BNR prin politici monetare şi administrative, iar băncile prin politici de risc. Actuala criză financiară va afecta bugetul de cheltuieli necesar traiului zilnic pentru 59% din români. (Daniela Ivan)

DISPONIBILIZĂRI
Teraplast Bistriţa va disponibiliza 43 de angajaţi până la 13 ianuarie 2009 din cei 580 de salariaţi la momentul actual. Producătorul de materiale de construcţii face restucturări ale personalului pentru a putea reduce cheltuielile anuale ale companiei cu un milion de lei. Cei care vor fi daţi afară vor primi, în funcţie de vechimea în companie, de la 1 până la 4,5 salarii compensatorii. În cazul în care măsura ar afecta doi soţi care lucrează în companie, va fi disponibilizat soţul cu venitul cel mai mic. De asemenea, se va avea în vedere ca disponibilizările să nu afecteze angajaţii care sunt singuri cu venituri în familie. (Daniel Ionaşcu)

NOU PLAN DE RELANSARE
Cancelarul german, Angela Merkel (foto), ministrul de Finanţe, Peer Steinbrück, şi preşedintele Bundesbank, Axel Weber, au convenit cadrul general al unui plan de stimulare a economiei. Acest al doilea plan de relansare economică, pe lângă cel deja anunţat de 12 miliarde de euro pe doi ani, va fi făcut public la începutul anului 2009. Companiile vor renunţa la concedieri masive pentru o anumită perioadă, în schimbul unor subvenţii guvernamentale pentru angajaţii plasaţi în program redus de lucru sau cu salarii scăzute. Autorităţiile pregătesc un program de investiţii în infrastructură de peste 10 miliarde de euro. (M. Mătăchiţă)

×
Subiecte în articol: economic