x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

05 Dec 2008   •   00:00

1,8 MILIARDE DE DOLARI
Suma pregătită de Guvernul Suediei pentru programul de stimulare a economiei cu fonduri pentru a reduce impactul crizei financiare internaţionale. Suma ar putea fi alocată inclusiv pentru sprijinirea sectorului auto.



DEDUCERI DE CRIZĂ
Retailerii pot reduce cheltuielile cu TVA pentru unele produse, precum cele deteriorate, expirate sau care nu apar la inventarele parţiale, iar o astfel de măsură ar contribui la optimizarea costurilor, potrivit PwC România. Retailerii şi producătorii din industria bunurilor de larg consum nu au obligaţia să plătească TVA pentru articolele care nu mai pot fi comercializate sau consumate, dacă firmele deţin proceduri şi documente justificative pentru distrugerea acestora, contribuind astfel la optimizarea costurilor. Optimizarea costurilor retailerilor poate veni şi din diminuarea cheltuielilor logistice cu facturarea şi arhivarea.

INVESTIŢII ÎN SCĂDERE
Marile companii din Europa Centrală vor fi nevoite să reducă investiţiile la minimum în 2009, după ce criza financiară internaţională a condus la condiţii mai restrictive de creditare. Companii din sectorul energetic polonez, precum PKN Orlen, Lotos, PGNiG şi Enea, au pregătit, până recent, planuri de investiţii în valoare de miliarde de dolari, încercând să se extindă în statele din regiune. Tonul schimbării a fost dat de ajutorul acordat de FMI Ungariei, în luna octombrie. Necesitatea sprijinului FMI a afectat întreaga regiune, monedele naţionale s-au depreciat, iar băncile-mamă au redus liniile de credit pentru sucursalele din aceste state.

DISPONIBILIZĂRI
Compania americană de telecom AT&T, distribuitor iPhone în SUA, a anunţat că va concedia 12.000 de angajaţi, echivalentul a 4% din totalul angajaţilor săi. Compania şi-a motivat decizia prin problemele economice şi schimbările frecvente din piaţă. Disponibilizările vor începe în decembrie şi vor continua pe parcursul anului viitor. AT&T are de gând să-şi reducă la anul cheltuielile de capital faţă de anul curent. Compania estimează că disponibilizările din trimestrul patru al acestui an o vor costa cam 600 milioane de dolari în pachete compensatorii.  AT&T are circa 300.000 de angajati pe plan mondial.

×
Subiecte în articol: economic