x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

19 Dec 2008   •   00:00

1.200 MILIARDE DE EURO
Economia mondială are nevoie de 1.200 de miliarde de euro pentru depăşirea crizei, consideră directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn. Planul Uniunii Europene de susţinere a economiei comunitare cu 200 de miliarde de euro este insuficient, iar la nivel mondial trebuie alocate circa 1.200 de miliarde de dolari, a declarat Strauss-Kahn. “Există probabilitatea ca economia SUA să-şi revină la sfârşitul lui 2009 sau începutul lui 2010”, a mai spus el. Reprezentantul FMI recunoaşte că prognoza este nesigură, fiind bazată pe estimarea că piaţa imobiliară a atins un punct minim.



LEUL PIERDE TEREN
Leul a coborât ieri la minimul ultimilor patru ani, fiind cotat de Banca Naţională la  3,9530 lei/euro. Moneda naţională s-a depreciat ieri cu 2 bani (0,4%) faţă de ziua precedentă şi a ajuns la nivelul de la 31 decembrie 2004, când Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 3,9530 lei/euro. La deschidere, cotaţiile se situau în intervalul 3,9570-3,9620 lei/euro, dar, ulterior, cererea comercială de euro a depreciat leul, iar cursul a urcat până la 3,9735-3,9780 lei/euro, atingând un maximum de 3,9750-3,9780 lei/euro. Dealerii spun că în acest moment a intervenit BNR pentru susţinerea monedei naţionale. (D. Ivan)

PROIECTUL VOESTALPINE
Voestalpine a îngheţat pe termen nedefinit proiectul de construcţie a unei oţelării de 5 miliarde de euro în zona Mării Negre. Cele patru state candidate pentru investiţie, România, Bulgaria, Turcia şi Ucraina, vor fi din nou evaluate la reluarea proiectului. “Decizia cu privire la posibila locaţie a fost amânată pe termen nedefinit, pe fondul recesiunii anticipate pentru anul 2009 şi a incertitudinilor privind evoluţia ciclică din anii următori”, se arată într-un comunicat al companiei austriece. Voestalpine va abandona activităţile de securizare a terenului din Constanţa, potenţială localitate a oţelăriei. (Daniela Ivan)

BVB: DEMISIE LA VĂRF
Stere Farmache a anunţat că intenţionează să demisioneze din funcţia de director general al Bursei de Valori Bucureşti, deoarece a decis să accepte o ofertă tentantă din mediul privat. Farmache a declarat că nu se va retrage şi din funcţia de preşedinte al BVB. Stere Farmache se află la conducerea Bursei de Valori din Bucureşti încă din 1995, de la reînfiinţarea acesteia, iar anul trecut a fost ales şi în funcţia de preşedinte a acesteia. Farmache a nominalizat-o pe Anca Dumitru, director în cadrul operatorului de piaţă, pentru a ocupa poziţia rămasă vacantă în următoarele şase luni. (Diana Grădinaru)

×
Subiecte în articol: economic