7 martie 2009
AM RENUNŢAT LA COTĂ
România a renunţat integral la cota de producţie de izoglucoză pentru anul agricol 2009/2010, de 15.879 de tone a anunţat Comisia Europeană. Cota de izoglucoză - materie primă folosită mai ales în industria băuturilor răcoritoare - era împărţită între două fabrici autohtone. România a cedat şi 4.475,2 tone din cota de producţie de zahăr, după ce una din fabricile de zahăr a renunţat voluntar în schimbul unei recompense financiare de la UE. Reforma Europeană, desfăşurată pe patru ani, a constat în preluarea de Comisie a cotelor de producţie cedate de producători şi fermieri în schimbul unor stimulente financiare. (F.Z.)
PRODUCŢIE OPRITĂ
Michelin va opri în martie, pentru 18 zile, producţia la fabrica de anvelope Silvania din Zalău, din cauza crizei economice, timp în care personalul va participa la traininguri. La alte două fabrici deţinute de Michelin - RomSteelCord din Zalău şi Victoria din Floreşti Prahova -, nu se va mai lucra duminica. Şi societatea Rulmenţi SA Bârlad, cel mai mare agent economic din judeţul Vaslui, îşi va opri temporar producţia, câte o săptămână la sfârşitul lunilor martie şi aprilie. Majoritatea angajaţilor vor fi trimişi în şomaj tehnic. Silcotub Zalău va disponibiliza, în perioada următoare, 110 angajaţi şi va reduce programul de lucru. (F.Z.)
BANII EUROPENI
"Etapele birocratice pentru banii UE trebuie respectate, altfel corupţia poate să explodeze", a avertizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Accesarea Fondurilor Europene trebuie să parcurgă toate etapele birocratice, pentru că altfel corupţia poate să explodeze. "Aceşti bani nu sunt paraşutaţi, iar etapele birocratice care trebuie parcurse, chiar dacă sunt laborioase, trebuie respectate. (...). Nu avem şanse să asistăm la reducerea gradului de birocratizare în vederea accesării de fonduri comunitare şi singura noastră şansă este formarea unei capacităţi administrative de absorţie şi asta e foarte greu de realizat", a afirmat Isărescu. (D.I)
Citește pe Antena3.ro