x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

17 Mar 2009   •   00:00

17 martie 2009



BONUS NESIMŢIT
AIG va plăti bonusuri de 450 de milioane de dolari angajaţilor săi de la unitatea de produse financiare complexe, exact cea din cauza căreia AIG aproape a intrat în colaps şi care a creat anul trecut o gaură de 40,5 miliarde de dolari. Ştirea i-a indignat pe membrii Congresului SUA şi pe americanii simpli, pentru că asigurătorul a primit de la autorităţi 173,3 miliarde de dolari, bani care au salvat compania de la faliment. Banii sosesc în completarea unor alte bonusuri de 121,5 milioane de dolari pe care AIG le acordă pentru 6.400 din cei 116.000 angajaţi. Alţi 4.200 de salariaţi beneficiază de un alt program de 619 milioane de dolari.

ACCIZE ÎN ORB
Producătorii nu ştiu cum arată structura accizei la ţigarete care se va aplica de la 1 aprilie. Deşi mai sunt două săptămâni până la 1 aprilie, Ministerul Finanţelor nu a comunicat producătorilor de ţigarete noua structură a accizei, iar proiectul de ordonanţă nu a fost încă supus dezbaterii. "Ordonanţa ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie, adică peste doar două săptămâni, dar nu cunoaştem propunerea ministrului cu privire la structura accizei, cât va fi partea specifică şi cât partea ad-valorem, în funcţie de care se calculează preţurile diverselor segmente", a afirmat Gilda Lazăr, directorul corporate affairs al JTI România.

ACUZE NEMŢEŞTI
Eurodeputatul creştin-social german Bernd Posselt a criticat aspru România, într-un interviu acordat Hamburger Abendblatt. Vorbind despre Croaţia, aspirantă la UE, el consideră că această ţară e într-un stadiu "considerabil" mai avansat decât România, deja membră a UE. Croaţia şi e stabilă din punct de vedere economic, iar România "abia acum construieşte o administraţie cât de cât funcţională". Recentul "World Factbook" al CIA, îl contrazice însă, arătând că "datoria externă mare a Croaţiei, exportul anemic, bugetul încorsetat şi miza excesivă pe veniturile din turism generează grad mare de risc al stabilităţii economice". (S.Stancu)

×
Subiecte în articol: economic