11 iulie 2009
GM IESE DIN FALIMENT
Noul General Motors a ieşit din faliment ieri, după 40 de zile de restructurare, fiind deţinut în majoritate de Trezoreria SUA. Noua companie conţine patru branduri, Chevrolet, Cadillac, Buick şi GMC, şi are datorii de 11 miliarde de dolari. Salariile vor scădea cu 20%, iar numărul directorilor din SUA va scădea cu 35%. Restul activelor, considerate neprofitabile, vor rămâne în proprietatea vechii companii, pentru a fi lichidate. Plătitorii americani de taxe vor deţine 60,8% din noul GM, în vreme ce sindicatul va deţine 17,5%. Guvernul canadian şi cel din Ontario vor avea împreună 11,7%, iar vechiul GM va deţine 10%. (D.I.)
CAPITALIZARE CEC
Bugetul pentru capitalizarea CEC Bank a fost diminuat de Guvern la 753 de milioane de lei, de la 795 de milioane de lei, diferenţa urmând a fi alocată pentru capitalizarea Fondului de Garantare a Creditului Rural, prin care Executivul doreşte să acorde garanţii pentru programul "Primul Siloz". În iunie, Guvernul a eliminat termenul de capitalizare a CEC şi a decis ca Ministerul Finanţelor să subscrie 795 de milioane de lei, faţă de suma de 900 de milioane de lei stabilită iniţial, diferenţa de bani fiind utilizată la capitalizarea Fondului de Contragarantare al IMM prin care se derulează programul "Prima Casă". (D. Ionaşcu)
TRANSPORTATORI
Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) vor reclama la Comisia Europeană (CE) practicile autorităţilor ungare privind amenzile mari practicate.
APTE 2002 şi FORT consideră amenzile excesive şi disproporţionate faţă de încălcările legilor pe care le sancţionează, a declarat jurnaliştilor secretarul organizaţiei APTE 2002, Siegfried Mayer.
În primele 10 luni din 2008, autorităţile ungare aplicaseră şoferilor români amenzi în valoare de peste 20 de milioane de euro, fonduri folosite la construcţia de drumuri. (E.S.)
Citește pe Antena3.ro