Publicaţia americană New York Times a relatat săptămâna trecută că unii oficiali occidentali neidentificaţi au sugerat că preşedintele american Joe Biden ar putea oferi Ucrainei arme nucleare, deşi există temeri că un astfel de pas ar putea avea implicaţii grave. Potrivit publicaţiei, este vorba de a returna Ucrainei "armele nucleare de care a fost privată după prăbuşirea Uniunii Sovietice".
"Politicieni şi jurnalişti americani discută în mod serios despre consecinţele transferului de arme nucleare către Kiev", a declarat pe Telegram Medvedev, care a fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012.
Chiar şi ameninţarea cu un astfel de transfer de arme nucleare ar putea fi considerată drept o pregătire pentru un război nuclear împotriva Rusiei, susţine Medvedev. "Transferul efectiv al unor astfel de arme poate fi asimilat faptului împlinit al unui atac asupra ţării noastre", conform doctrinei nucleare recent actualizate a Rusiei, a spus el.
Preşedintele rus Vladimir Putin a validat, prin decret, marţea trecută o doctrină nucleară revizuită, care declară că un atac convenţional asupra Rusiei din partea oricărei ţări care este susţinută de o putere nucleară va fi considerat un atac "comun" împotriva Rusiei. Decizia aprobării acestei variante actualizate a doctrinei nucleare ruse, despre care s-a vorbit şi mai înainte, a venit la scurt timp după decizia preşedintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să lovească ţinte din interiorul Rusiei cu rachete ATACMS, furnizate de SUA, ţinte de pe teritoriul rus.
AGERPRES