x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

11 Dec 2009   •   00:00

11 decembrie 2009

PUTERE DE CUMPĂRARE
Managerii români au cea mai mare putere de cumpărare din Europa şi se plasează pe locul zece în lume. "Pentru cel de-al doilea an consecutiv România se afla în primele zece ţări din lume şi pe locul 1 în Europa în ceea ce priveşte puterea de cumpărare a managerilor, dar şi a diferenţei între salariile top managementului şi a funcţiilor administrative", a declarat Alina Popescu, reward manager în cadrul Hay Group România. Ea a mai adăugat că explicaţia stă în taxa unică de 16%, mult mai mică decât în ţările din Europa de Vest, dar şi în costul vieţii mai scăzut din România comparativ cu al ţărilor europene. (Florina Zăinescu)

CURĂŢENIE ÎN BĂNCI
BCR va închide în perioada 12-13 decembrie conturile curente inactive ale persoanelor fizice. Şi CEC Bank îşi cheamă clienţii al căror sold este mai mic de 15 lei pentru a-şi reglementa situaţia. "Derularea acestui proces este pasul firesc şi natural, în urma dezvoltării sistemului informatic", a explicat în comunicat Sorin Mititelu, director executiv al Direcţiei Dezvoltare Afaceri şi Produse Retail din cadrul BCR. El a adăugat operaţiunea este gratuită. Şi CEC Bank a demarat un proces de restructurare a conturilor pentru clienţii "CEC Bank care deţin produse retrase din ofertă şi al căror sold este mai mic de 15 lei sunt invitaţi la cea mai apropiată sucursală a băncii, în vederea reglementării situaţiei conturilor", se arată într-un comunicat al instituţiei. (D. Ivan)


PRELUARE BANCARĂ

O bancă europeană va prelua aproximativ 20% din acţiunile Băncii Transilvania (BT), după ce a cumpărat luni 4% din titlurile instituţiei prin intermediul bursei, spun surse bancare şi din piaţa de capital. Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat miercuri că o bancă mare din UE îşi va anunţa intrarea în România la 20 decembrie, arătând că deja au fost observate de piaţă anumite acţiuni ale acesteia. El a refuzat să comenteze dacă este vorba despre o bancă interesată de preluarea unui pachet la BT. Preşedintele Consiliului de Administraţie al BT, Horia Ciorcilă, a declarat că nu are nici o informaţie referitoare la vânzarea acţiunilor. (Florina Zăinescu)

ALITALIA VINDE TABLOURI
Compania aeriană Alitalia a vândut la licitaţie colecţia de opere de artă contemporană, obţinând 1,2 milioane de euro. Colecţia cuprindea, în principal, picturi ale mai multor artişti italieni achiziţionate între anii 1950 şi 1960. Alitalia a fost puternic afectată de probleme financiare şi în august 2008 a cerut protecţie sub legea falimentului, fiind însă preluată de o alianţă formată între mai multe companii italiene şi operatorul aerian Air One. Compania şi-a reluat operaţiunile la începutul acestui an după ce a intrat în parteneriat cu Air France-KLM, francezii deţinând în prezent 25% din capitalul Alitalia. (Florina Zăinescu)

×
Subiecte în articol: economic