x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

23 Feb 2010   •   00:00

23 februarie 2010



PETROM
Petrom a înregistrat o pierdere de 75,4 milioane de lei în trimestrul al patrulea din 2009, mult mai mic faţă de pierderea de 1,27 miliarde de lei din perioada similară a anului trecut, potrivit estimărilor făcute de analiştii consultaţi de Reuters. Rezultatul pentru ultimele trei luni din 2009 a fost afectat de reducerea marjelor de profit din rafinare şi de costurile privind restructurarea personalului. În trimestrul al treilea al anului trecut, Petrom a raportat un profit net de 615 milioane de lei. Restructurarea personalului a costat compania 120 de milioane de euro. (D.I.)

FONDUL PROPRIETATEA
Semnarea contractului de administrare al Fondului Proprietatea de către stat cu Franklin Templeton nu este de ajuns pentru ca americanii să intre în pâine. Fondul Proprietatea (FP) trebuie ca după momentul respectiv să se înregistreze ca organism de plasament colectiv la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) în termen de 45 de zile. În urmă cu două săptămâni, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat forma finală a contractului de administrare cu Franklin Templeton Investment Management şi l-au mandatat pe preşedintele Comisiei de Selecţie, Enache Jiru, să semneze contractul cu firma britanică. După semnarea contractului, FP va demara procedurile de listare. (D.I.)

BĂNCI AUSTRIECE
Guvernul austriac este pregătit să taxeze băncile după modelul planului prezentat recent de Barack Obama pentru a majora veniturile bugetare, a anunţat cancelarul austriac Werner Faymann. Ideea cancelarului de a introduce "contribuţii de solidaritate" echivalente cu 0,7%-1% din veniturile băncilor a fost primită cu o opoziţie vehementă din partea sectorului financiar austriac. Faymann spune că decizia aparţine Guvernului, respectiv Parlamentului şi nu depinde de directorii băncilor. Noul impozit ar putea aduce aproape 500 de milioane de euro pe an la buget începând din 2011. (D. Ivan)

×
Subiecte în articol: economic