x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

09 Mar 2010   •   00:00

9 martie 2010



FOND MONETAR EUROPEAN
Comisia Europeană (CE) susţine ideea înfiinţării unui fond monetar european, care să dispună de expertiza FMI şi care să aibă o putere similară de intervenţie pentru ţările din UE. "Comisia este pregătită să propună crearea unui astfel de instrument european, care se bucură de susţinerea statelor din zona euro", a afirmat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn. (D.I.)

SALARII MAI MICI
Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 3,5% (51 lei) faţă de decembrie, la 1.426 lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari valori s-au înregistrat în transporturi aeriene, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.967 lei, cu 2,8% mai mic faţă de luna precedentă. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, de peste 34%, s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră. (I.C.)

EVALUARE FMI
FMI se aşteaptă ca România să îndeplinească criteriile de performanţă stabilite pentru următoarea evaluare din aprilie-mai. Autorităţile trebuie să ia măsuri suplimentare în privinţa arieratelor bugetare, a declarat reprezentantul regional pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek. Reprezentantul FMI crede că mai este posibilă o creştere a şomajului în următoarele luni, din cauza întârzierii cu care reacţionează piaţa muncii la datele privind recesiunea.

ASIGURĂRI
Peste jumătate din posesorii de autoturisme din România, 55%, deţin poliţe de asigurare CASCO. Trei sferturi din aceştia au încheiat un astfel de contract din proprie iniţiativă. Majoritatea contractanţilor de CASCO sunt bărbaţi, au vârste cuprinse între 34 şi 47 de ani şi venituri de peste 1.000 de lei pe lună. (I.C.)

×
Subiecte în articol: economic