x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

14 Apr 2010   •   00:00

14 aprilie 2010



BENZINĂ MAI SCUMPĂ
Rompetrol a scumpit ieri benzina cu 4 bani pe litru şi motorina cu 3 bani pe litru, a anunţat divizia de distribuţie a carburanţilor din grupul Rompetrol. Benzinele Efix 95 şi Alto 101 costă 4,53 lei pe litru, respectiv 5,14 lei pe litru. Noile preţuri ale sortimentelor de motorină Efix şi Alto 55 sunt 4,32 lei pe litru şi 4,61 lei pe litru. Preţurile carburanţilor vânduţi în staţiile Rompetrol pot varia cu +/-5% faţă de cele de referinţă.

INVESTIŢII PUŢINE
Investiţiile străine directe au însumat în primele două luni 466 de milioane de euro, în scădere de 2,8 ori faţă de nivelul înregistrat în perioada corespunzătoare din 2009, de 1,32 de miliarde de euro. În februarie, investiţiile străine directe s-au redus aproape la jumătate faţă de luna anterioară, de la 302 milioane de euro la 164 de milioane de euro, reiese din datele publicate de BNR. Banca centrală a revizuit în scădere cifra pentru primele două luni din 2009, de la 1,37 de milioane de euro la 1,32 de miliarde de euro.

ANTREPRENORIAT
Fundaţia "Dan Voiculescu" pentru dezvoltarea României, în parteneriat cu ASE şi Senatul Studenţesc, organizează astăzi, începând cu ora 13:00, în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, cea de-a doua ediţie a conferinţei "Bucuria de a fi propriul tău stăpân". Aceasta are ca scop ajutarea tinerilor care vor să facă primii paşi în afaceri, iar printre invitaţi se numără şi Bobby Voicu, primul manager Yahoo din România. Proiectul constă într-un concurs care finanţează o idee de afaceri, venită din partea unui tânăr. Perioada de înscrieri pentru concurs a început la data de 1 martie şi durează până la 31 mai 2010.

TERMINALE DE GAZE
România, Georgia şi Azerbaidjan au semnat ieri la Bucureşti un acord pentru dezvoltarea de terminale de gaze naturale lichefiate prin proiectul Azerbaidjan Georgia Romania Interconnection (AGRI), cunoscut şi ca White Stream 2. Gazele naturale din Azerbaidjan vor fi transportate până în Georgia, de unde vor fi lichefiate şi transportate prin vase maritime la un terminal care va fi construit la Constanţa. De aici, gazele vor fi preluate în sistemul românesc de transport. Proiectul este evaluat la 4-6 miliarde de euro. (Daniel Ionaşcu)

DEFICIT ÎN CREŞTERE
Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a crescut cu 64,3% în perioada ianuarie-februarie şi a ajuns la 754 de milioane de euro, potrivit datelor publicate de BNR. Principala cauză este reducerea soldului balanţei transferurilor curente cu 68,5%, care a scăzut de la 989 de milioane de euro în ianuarie-februarie 2009 la 312 milioane de euro în primele două luni din acest an. Serviciile au avut în primele două luni o contribuţie negativă de 138 de milioane de euro, deşi în perioada similară din 2009 au sprijinit reducerea dezechilibrului cu trei milioane de euro. Totodată, deficitul balanţei veniturilor a crescut în ianuarie-februarie cu 10,2%, de la 323 de milioane de euro la 356 de milioane de euro. Totalul datoriei externe a României se situa la finele lunii februarie la 82,35 de miliarde de euro, în urcare cu 2,85% comparativ cu sfârşitul anului trecut.

DECLARAŢII DE VENIT
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că 17 mai este ultima zi în care persoanele fizice pot depune declaraţiile pentru veniturile realizate anul trecut. "Formularul 200 se completează de contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din: activităţi independente (activităţi comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuală), din cedarea folosinţei bunurilor (închirieri, arendă), din activităţi agricole (de felul cultivării florilor, a legumelor în sere, a pepinierelor etc.), din operaţiuni de valută la termen şi din transferul titlurilor de valoare (acţiuni)", se arată în comunicatul ANAF. Declaraţiile pot fi depuse direct la sediul administraţiei financiare la care contribuabilul este arondat, la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată, sau online, pe site-ul instituţiei. (D. Ivan)

×
Subiecte în articol: economic