x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

26 Apr 2010   •   00:00

STATUL, DUŞMANUL CETĂŢEANULUI
Statul român s-a dezvoltat abe­rant şi, dincolo de problemele de inteligenţă, moralitate sau competenţă ale persoanelor care deţin cele mai importante funcţii pu­blice, acesta are o problemă de fond, care anulează orice şansă de progres - a devenit cel mai mare duşman al propriilor cetăţeni, a declarat ieri preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu.
"Statul român îşi impozitează sălbatic proprii cetăţeni, le reduce abuziv sala­riile, le anulează dreptul legal la pensie, le falimentează dis­cre­ţio­nar afacerile şi nu pierde nici un prilej să-i umilească, să le demonstreze forţa arbitrariului şi arbitrariul forţei. Această combinaţie de hoţie şi violenţă se numeşte, în orice dicţionar juridic, tâl­hărie!", spune Voiculescu într-o declaraţie de presă.

BUGETARI DAŢI AFARĂ
Salariile bugetarilor vor rămâne îngheţate în 2011 dacă nu sunt disponibilizaţi 55.000 de angajaţi la stat, potrivit unor surse guvernamentale. Guvernul trebuie să aleagă între îngheţarea salariilor şi disponibilizarea a 4% din angajaţi pentru a se încadra în ţintele de reducere a cheltuielilor convenite cu FMI.
Numărul de posturi efectiv ocupate în sectorul public a scăzut cu 36.404 în pe­rioada decembrie 2008-februarie 2010, de la 1.398.867 la 1.362.463, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat din Ministerul Finanţelor. El a mai spus că în 2010 cheltuielile de per­sonal au fost cu 600 de mi­li­oa­ne de lei mai mici ca în 2008 prin eliminarea veniturilor sezoniere, cum ar fi al 13-lea salariu.

SOUTH STREAM
Rusia şi Austria au semnat sâmbătă acordul interguvernal privind gazoductul Nabucco.
Premierul rus Vladimir Putin a declarat că doreşte "să realizeze South Stream cu orice cost". În acelaşi timp, cancelarul austriac Werner Faymann a spus că nu vede nici un conflict de interese pentru ţara sa, ştiut fiind că OMV este şi liderul proiectului Nabu­cco. South Stream va subtraversa Marea Neagră până în Bulgaria, unde se va ramifica. Partea sudică va traversa Grecia până în Italia, iar cea nordică va trece prin Serbia, Ungaria şi Austria.

PRINS CU E-MAIL-UL
Goldman Sachs făcea mai mulţi bani din parierea împotriva pieţei ipotecare decât pierdea în in­ves­ti­ţiile sale legate de sectorul imobi­liar. Carl Levin, Şeful Subcomitetului Permanent de Investigaţii din Senat, a făcut publice ieri mai multe e-mail-uri interne din ca­drul Goldman Sachs, cea mai ma­re bancă de investiţii din lume şi care arată conflictele de in­te­re­se din aceasta. Blankfein va fi au­diat în această săptămână cu pri­vi­re la acuzaţiile aduse băncii sale.

×
Subiecte în articol: economic