x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tony Lybek, reprezentantul FMI în România: "Vom fi gata când sunteţi şi voi"

Tony Lybek, reprezentantul FMI în România: "Vom fi gata când sunteţi şi voi"

de Daniela Ivan    |    09 Dec 2009   •   00:00

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va sosi în România abia după ce situaţia politică va fi stabilă. Dacă vor fi alegerile anticipate, cursul ar putea ajunge la 4,5-4,6 lei/euro.



Reprezentanţii FMI vor sosi la Bucureşti atunci când şi autorităţile locale vor fi pregătite, a declarat reprezentantul FMI în România, Tony Lybek. "Nu numai FMI, dar nici Comisia Europeană nu a fixat date pentru următoarele misiuni. Vom fi gata când sunteţi şi voi gata", a spus Lybek. El a precizat că autorităţile au întârziat implementarea anumitor măsuri fiscale convenite în luna august, din anumite motive. Întrebat care este probabilitatea ca o misiune a Fondului să sosească în România până la finele anului, Lybek a declarat că nu crede că este corect să se discute despre probabilităţi.

Piaţa financiară ar putea avea o reacţie negativă, deoarece investitorii străini erau poziţionaţi pentru o victorie a lui Geoană şi învestirea rapidă a unui guvern, iar alegerile anticipate ar propulsa cursul la 4,5-4,6 lei/euro, apreciază analiştii ING.

"Cea mai negativă perspectivă rămâne cea a alegerilor anticipate. Într-un astfel de scenariu, ar putea avea loc o depreciere pronunţată a leului - avansul cursului peste 4,5-4,6 lei/euro - şi întârzierea tranşelor de la FMI dincolo de martie 2010", se arată într-o analiză ING. Analiştii băncii spun că scenariul învestirii rapide a unui guvern "nu este cel mai probabil" şi anticipează o posibilă formare a unui executiv în ianuarie.

×
Subiecte în articol: economic