x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trei rable pe o maşină nouă

Trei rable pe o maşină nouă

de Elena Stan    |    19 Feb 2010   •   00:00
Trei rable pe o maşină nouă
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Autorităţile vor să scoată din uz anul acesta 60.000 de maşini vechi, dublu faţă de anul trecut. Beneficiarii programului pot duce la casat până la trei maşini mai vechi de 10 ani, astfel încât să obţină o reducere de 2.800 de euro la cumpărarea unui autoturism nou.



Programul "Rabla" din 2010 va cuprinde doar două etape, cu una mai puţin decât în 2009, şi oferă posibilitatea clienţilor să se debaraseze de trei autovehicule mai vechi de 10 ani în schimbul unuia nou, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor. Astfel, beneficiarii acestui program pot obţine o reducere de până la 2.800 de euro la achiziţionarea unui autoturism nou.

"Pentru acest an sunt alocate 228 de milioane de lei, cu 20% mai mult faţă de cuantumul alocat în 2009, respectiv 190 de milioane de lei, însă suma poate creşte în funcţie de cererea de pe piaţă", a declarat Borbely.
Beneficiarul programului nu trebuie să fie neapărat proprietarul celor trei rable duse la casat, deoarece vaucher-ul poate fi transmis altei persoane, însă trebuie să deţină cele trei documente necesare (de proprietate, radiere şi distrugere).

"Prin banii pe care Guvernul îi va aloca prin fondul de mediu, peste 60.000 de rable vor fi casate anul acesta şi maşini noi vor lua locul acestora, ajutând şi mediul, şi locurile de muncă ale românilor, şi industria autohtonă care are nevoie de acest program. (...) Anul trecut, am avut o cădere economică de 7%, anul acesta se preconizează o creştere economică de 1,3%. Din acest motiv, sper să fie mai bine", a spus premierul Emil Boc, prezent la lansarea programului Rabla.

FACILITĂŢI
Directorul general al Dacia Group, Constantin Stroe, s-a declarat optimist în legătură cu succesul mărcii auto româneşti pentru "Rabla 2010". "Credem că în acest an vom vinde prin "Rabla" cel puţin la fel de multe unităţi ca în 2009, adică peste 20.000 de unităţi", a spus Stroe. Remat Holding oferă gratuitate la transport pensionarilor care doresc să scape de o rablă.

"Maşina uzată nu trebuie să vină neapărat pe roţi, ca altfel n-am mai vorbi despre o rablă. Remat oferă gratuitate pensionarilor la transportul autovehiculului uzat, iar pentru restul categoriilor de persoane tariful este de 1,2 milioane de lei vechi, indiferent de zona din care provine proprietarul", a explicat Mihai Sofian, directorul general al Remat Holding. În acest an, prima de casare este de 3.800 de lei, aceeaşi valoare nominală ca în 2009. În total, în intervalul 2004-2009 au fost scoase din uz aproximativ 107.000 de maşini vechi.

×
Subiecte în articol: economic auto casare programul rabla