x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turism de week-end la mare

Turism de week-end la mare

de Elena Stan    |    24 Iul 2009   •   00:00
Turism de week-end la mare
Sursa foto: Jurnalul foto/

Litoralul românesc a redevenit o destinaţie turistică de week-end pentru români. Temperaturile ridicate, de peste 38 de grade Celsius, reducerile cu 15%-20% a tarifelor de cazare şi spectacolele la malul mării organizate de administraţiile locale îi atrag ca un magnet pe turişti la mare.



Reducerile şi promoţiile afişate de hotelierii de pe litoral, spectacolele şi evenimentele organizate de autorităţile locale şi vremea bună atrag din ce în ce mai mulţi turişti pe litoralul românesc. "Tarifele hoteliere de pe litoral au scăzut în această perioadă cu 20% spre deosebire de acelaşi interval al anului trecut, când acestea au crescut cu 15%, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT).

Week-end-ul trecut, în structurile de cazare de pe litoral au fost cazaţi circa 130.000 de turişti, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 100%. "S-a mers progresiv cu creşterea gradului de ocupare şi sperăm ca şi în week-end-urile viitoare, dar şi în timpul săptămânii, gradul de ocupare să se apropie de 100%. Sunt foarte multe evenimente pe litoral şi sperăm să-i atragem pe turişti cu ajutorul acestora", a explicat Corina Martin.

PREFERINŢE
Anul acesta, turiştii nu mai fac diferenţă foarte mare între staţiuni, aceştia fiind interesaţi cam de toate în aceeaşi măsură. "La sfârşitul săptămânii trecute în Mangalia şi în cele şase staţiuni aferente - Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun şi Olimp - au venit peste 75.000 de turişti, ceea ce înseamnă un grad de ocupare de 100%. Pentru prima dată în sezonul estival 2009, datele oficiale arată că sudul litoralului a întrecut Mamaia.

Liberty Parade, Mamaia Milano Night şi spectacolele de samba au atras foarte mult turiştii pe litoral", a declarat Magda Colesniuc, reprezentanta Primăriei Mangalia. Turiştii pot lua lecţii de scuba diving în staţiunea Jupiter, în timp ce plaja din Venus este numai bună pentru jet-surf, wind-surf, waterski şi para-sailing.

RUTE OCOLITOARE
Pentru a nu petrece foarte mult timp în trafic, Poliţia Rutieră le aminteşte turiştilor că nu se ajunge la mare numai pe Autostrada Soarelui, ci şi pe rutele ocolitoare. Astfel, A2 se poate părăsi în dreptul localităţii Lehliu, urmând traseul DN 3, sau la kilometrul 105, urmând traseul DN 21 Drajna - Slobozia, în continuare DN 2A Slobozia - Hârşova - Constanţa.

Poliţiştii recomandă ca la sfârşit de săptămână să se evite de la început drumul cel mai scurt, dar şi cel mai aglomerat de pe A2, alternativele fiind DN2 Bucureşti - Urziceni, în continuare DN 2A Urziceni - Hârşova - Constanţa; DN 3 Bucureşti - Lehliu - Călăraşi, cu trecerea Dunării cu bacul la Ostrov şi în continuare DN 3 Ostrov - Adamclisi - Cobadin - Basarabi - Constanţa. Altă variantă, pentru cei care au curajul să se aventureze, este ocolirea aglomeraţie prin Bulgaria şi revenirea în ţară pe la Vama Veche.

×