x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „TVA redus la alimentele de bază, răspuns la criza alimentară”

„TVA redus la alimentele de bază, răspuns la criza alimentară”

21 Mar 2011   •   20:27
„TVA redus la alimentele de bază, răspuns  la criza alimentară”
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

157491-dm-20090324155348157.jpgSenatorul Dan Voiculescu a depus ieri la Senat o declaraţie politică privind necesitatea adoptării legii privind reducerea TVA la alimentele de bază. Redăm integral textul acestei declaraţii:   

„Scumpirea alimentelor este un fenomen global. Banca Mondială avertizează constant asupra acestei situaţii, care ameninţă echilibrul social din peste jumătate din statele lumii. În condiţiile în care veniturile au scăzut constant în ultimii doi ani, ca efect al inflaţiei, creşterii TVA şi reducerilor salariale din sistemul bugetar, procurarea hranei reprezintă un obiectiv tot mai greu de îndepli­nit pentru peste 80% dintre români.

Folosind standardele europene, 18 milioane de români se zbat la limita sărăciei. Pentru 18 milioane de români orice scumpire la pâine, lapte, zahăr sau ulei devine o povară financiară insuportabilă. România avea potenţialul de a rezista acestor influenţe globale. Dacă s-ar fi aplicat un regim fiscal diferenţiat pentru alimentele de bază şi dacă resursele agricole naţionale ar fi fost eficient exploatate, cetăţenii români nu ar fi fost vulnerabili la această criză alimentară planetară.

În anul 2006 am depus în Parlament primul proiect de reducere a TVA pentru alimentele de bază. De cinci ani explic diferitelor Guverne care au condus România ca o asemenea măsură ar asigura atât men­ţi­nerea unor preţuri rezonabile pentru alimente, cât şi reducerea eco­no­miei subterane. Este o măsură libe­rală şi socială, pentru care voi continua să mă lupt până când va fi pusă în practică.

În acest moment, se estimează că peste 50% din piaţa uleiului şi a laptelui este nefiscalizată. La pâine, cifra este încă mai mare, tinde spre 70%. Dacă am atrage această piaţă subterană în zona fiscalizată, veniturile în PIB ar putea creşte cu cel puţin 1 miliard de euro. Majoritatea statelor din Uniunea Europeană aplică TVA diferenţiat pentru alimente. Marea Britanie are TVA zero pentru alimentele de bază. Cehia 5,7%, iar Germania 7%. Toate aceste state au înţeles că alimentele trebuie să fie accesibile, au înţeles că o fiscalizare redusă asigură venituri bugetare semnificative.   

Aşadar, reducerea TVA-ului la alimentele de bază pe întreg lanţul de produs nu este, în primul rând, o măsură de protecţie socială, ci o soluţie inteligentă şi extrem de necesară pentru reducerea economiei subterane şi pentru creşterea veniturilor la buget. Totodată, nu trebuie neglijat rolul psihologic al unei asemenea măsuri, care poate încuraja consumul şi poate reda încrederea românilor într-un viitor mai bun. Adoptarea legii privind reducerea TVA la alimentele de bază ar putea constitui o premisă pentru relansarea economică a României.”

×
Subiecte în articol: observator