x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Una calda, alta rece - Lucrati suplimentar fara sa fiti intrebati

Una calda, alta rece - Lucrati suplimentar fara sa fiti intrebati

14 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Modificarile Codului Muncii prevad ca salariatii pot fi obligati sa lucreze suplimentar, chiar daca ei nu vor.

Ore suplimentare la comanda sefului

Pentru persoanele care au contracte de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la Casa de Pensii nu va mai fi conditionat de durata muncii. Modificarile Codului Muncii prevad insa efectuarea orelor suplimentare fara sa fie nevoie de acordul salariatului.
CRISTIAN PETRU

POZITIE. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, este nemultumit de modificarile propuse pentru Codul Muncii
Modificarile propuse de Ministerul Muncii pentru Codul Muncii vizeaza si contractele individuale de munca cu timp partial. Jurnalul National prezinta astazi modificarile propuse de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei in privinta acestui tip de contracte de munca. "Flexibilizarea pietei muncii se poate face prin contractele cu timp partial", sustine vicepresedintele Blocului National Sindical, Ovidiu Jurca. Astfel, potrivit articolului 101, firmele pot angaja salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata. Proiectul de modificare nu mai prevede durata minima de ore de munca pe zi ca fiind de doua.

OBLIGATII. Durata timpului de munca este stabilita prin articolul 111 din Codul Muncii. Potrivit acestui act normativ, durata maxima a timpului de lucru nu poate depasi 48 de ore saptamanal, inclusiv orele suplimentare. Exceptia o reprezinta cazul in care munca se desfasoara in schimburi, cand durata timpului de munca poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani, sa nu depaseasca opt ore pe zi sau 48 de ore pe saptamana. Proiectul Ministerului Muncii de modificare a acestui articol spune ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi in medie, intr-o perioada de referinta de 4 luni, 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Potrivit proiectului de modificare, firmele isi pot obliga angajatii sa efectueze ore suplimentare, fara sa le ceara acordul "pentru a satisface cerintele urgente de productie, livrarea de servicii sau alte obligatii ale angajatorului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil". Aceasta prevedere ii nemultumeste insa pe sindicalisti. "Confederatia National Sindicala "Cartel Alfa" protesteaza fata de introducerea practicii prin care angajatorul poate obliga salariatul sa efectueze munca suplimentara fara acordul acestuia", sustine Bogdan Iuliu Hossu, presedintele Cartel Alfa.

PENSIE
Noul Cod al Muncii abroga articolul 103, aliniatul 3, care spune ca "in cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii". "Era o anomalie in Codul Muncii. Stagiul de cotizare era conditionat de durata de munca. Daca aveai program de o ora sau de doua ore, se spunea ca stagiul de cotizare este proportional. Ceea ce e fals, pentru ca important pentru fondul de pensii este contributia. Iar contributia este o chestiune calendaristica. Daca eu am lucrat doua ore in ziua aia, ziua aia imi este stagiul. Daca am lucrat 16 ore in loc de 8, nu o sa ies la pensie la jumatatea varstei de pensionare sau, daca am lucrat numai doua ore, o sa traiesc pana la 200 de ani ca sa ajung la pensie vreodata. Deci, stagiul este o chestiune calendaristica", sustine Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, secretar de stat la Ministerul Muncii.
×
Subiecte în articol: economic durata munca