Plata utilitatilor, creditele bancare in general si ratele la credite ipotecare sunt principalele motive pentru care romanii ajung sa se simta coplesiti de datorii. Aproape doua treimi dintre ei ar apela la sfatul partenerului de viata sau al familiei daca s-ar afla intr-o situatie grava in privinta datoriilor acumulate si mai bine de jumatate ar face tot posibilul sa le achite cat mai rapid, potrivit unei cercetari de piata facute de TNS CSOP, la cererea Companiei KRUK International.
15% dintre romani sustin ca au luat un credit pentru a acoperi unul vechi, 25% au acumulat datorii in 2011 si 6% au intrat in contact cu o firma de colectare creante sau cu un departament specializat in acest sens din cadrul unei companii, se mai arata in studiul citat.
Aproape 66% din romani afirma ca plata utilitatilor este principalul motiv din cauza caruia au acumulat datorii.
Creditele la banca i-au facut pe 54% dintre romani sa se indatoreze, iar ratele ipotecare i-au afectat pe 45% din acestia.
Alte motive identificate sunt leasingul pentru masina (31%), plata chiriei (27%) si imprumuturile luate de la cunoscuti (11%).
“Datoria este cel mai adesea rezultatul unei atitudini superficiale si al unor actiuni facute fara a tine cont de limitarile financiare proprii. Totusi, chiar si in astfel de circumstante nu este vorba despre rea intentie, ci mai degraba despre actiuni din impuls, fara o evaluare a consecintelor', a declarat Piotr Krupa, presedintele grupului KRUK.
Profilul datornicului
Aproape patru din cinci romani afirma ca persoanele cel mai afectate de problema datoriilor sunt acelea care au o situatie financiara dificila, cauzata de pierderea locului de munca, reducerea salariului, reducerea venitului pe gospodarie, imbolnavire, accidente sau alte evenimente neprevazute. Alte persoane prinse in spirala datoriilor sunt cele care au luat credite fara sa aiba posibilitatea de a le achita, care si-au supraestimat posibilitatile sau care au sperat la imbunatatirea situatiei lor materiale. Dintr-un volum de credite de 104 miliarde de lei, inregistrat la finalul anului trecut, 22 de miliarde de lei sunt credite restante. Cu toate astea, piata de creante este de numai 6 miliarde de lei, pentru ca bancile nu externalizeaza toate creditele restante. Cand un imprumut-problema ajunge la o companie de creanta exista sanse pentru un nou aranjament financiar care sa ajute clientul sa duca la bun sfarsit creditul. “Discutam cu persoana si incercam sa vedem care sunt veniturile si care sunt cheltuielile eligibile pe care poate sa le suporte, conform bugetului familiei', a declarat Isabela Iacob, directorul general al companiei KRUK International.
Studiul citat mai arata ca, daca ar fi contactati de firma de colectare creante, aproximativ 84% dintre romani ar cere explicatii de la reprezentantii companiei in legatura cu modul in care pot rezolva problema. In acelasi timp, 10% sustin ca ar cere sa fie absolviti de datorii, iar 8% ar incerca sa contracareze initiativa firmei. 3% ar folosi scuze precum boala pentru a scapa de plata, iar 2% ar evita orice contact cu firma de colectare. La intrebarea ce asteapta datornicii de la firma specializata de colectare creante, 41% au raspuns: negocierea unor rate pentru acoperirea creditului, 35%, intelegerea situatiei si sprijin pentru gasirea unei solutii, iar 8%, reducerea sumei de bani care trebuie inapoiata.