x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vacanta cu farmec la pensiuni rurale

Vacanta cu farmec la pensiuni rurale

28 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Din aceasta vara, turistii care isi vor petrece vacantele la tara vor avea de ales intre pensiuni cu farmec, ca la mama acasa, sau recomandate.
IOHANNA ONACA

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) va incepe, in circa trei saptamani, clasificarea pensiunilor din retea dupa modelul european, in functie de utilitatile pe care le ofera.

Ca la mama acasa

Turistii vor putea alege intre pensiunile de familie - case care au cel mult cinci camere - sau pensiunile de grup - cu peste cinci camere. Cei care vor sa traiasca din plin farmecul vietii la tara se vor putea caza la pensiunile agroturistice. In aceasta categorie vor fi incluse unitatile de cazare, unde proprietarii au o mica gospodarie, gradina, animale si ofera turistilor produse naturale, ecologice din productie proprie sau de la alte ferme din sat. O alta categorie de pensiuni sunt cele "cu farmec" sau "pensiunile recomandate", unde calatorilor li se ofera ceva deosebit, inedit. Turistii care vor sa isi petreaca vacanta intr-un mod aparte, facand sport sau degustand vinuri, se pot caza la pensiuni pentru schi, podgorii, pescuit sau vanatoare.

Dupa modelul european

Clasificarea tematica a pensiunilor se va face in paralel cu clasificarea calitativa, pe margarete. "Acest tip de clasificare va ajuta turistul sa aleaga mai usor pensiunea, fiind utila si agentiilor de turism in valorificarea ofertei", a declarat Marilena Stoian, presedintele ANTREC. Un mod similar de clasificare a unitatilor de cazare agroturistice exista in multe tari europene, printre care Franta, Austria si Italia. Decizia de a introduce catalogarea tematica a pensiunilor este rezultatul unui curs sustinut saptamana trecuta de directorul Gites de France Vendee, Christiane Bocquier, la care au participat presedinti ai filialelor ANTREC din tara. "Turismul rural a evoluat foarte mult in Romania si este nevoie de o astfel de structurare a ofertei", a declarat Christiane Bocquier. "Turistul nu cere sa fie in pensiuni marmura si termopane, ci sa fie curat. Sa gaseasca baia curata, sapun lichid, prosoape curate, lenjerie de pat curata", a mai spus directorul Gites de France. Aceasta este prima retea europeana profesionista de turism rural. Infiintata in 1955, Gites de France include in prezent peste 80.000 de pensiuni, 55.000 de proprietari in 95 de departamente din Franta.
×
Subiecte în articol: economic