x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Verde la scăldat

Verde la scăldat

de Elena Stan    |    07 Iul 2008   •   00:00
Verde la scăldat

LITORAL ● În plin sezon, salvamarii lipsesc de pe plajă
Operatori de plajă fără autorizaţie turistică, beach-baruri construite ilegal, lipsa duşurilor şi a cabinelor de prim-ajutor de pe plajă, mizeria, lipsa salvamarului sau apa nu foarte bună pentru scăldat. Nimic din toate acestea nu-i împiedică pe turişti să meargă în număr mare pe litoral, mai ales la sfîrşit de săptămînă.



LITORAL ● În plin sezon, salvamarii lipsesc de pe plajă
Operatori de plajă fără autorizaţie turistică, beach-baruri construite ilegal, lipsa duşurilor şi a cabinelor de prim-ajutor de pe plajă, mizeria, lipsa salvamarului sau apa nu foarte bună pentru scăldat. Nimic din toate acestea nu-i împiedică pe turişti să meargă în număr mare pe litoral, mai ales la sfîrşit de săptămînă.

Lipsa de comunicare şi neînţelegerile dintre operatorii de plajă şi cei ai Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) sînt resimţite de turiştii care ajung la mare. În plus, semnul de întrebare ridicat de comisarii europeni cu privire la calitatea apei de îmbăiere a Mării Negre a provocat un întreg scandal între autorităţile române. Lucia Varga, secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului, a hotărît,  în urma unui control pe litoral, să amplaseze pe plajă steaguri de diferite culori în funcţie de calitatea apei. Astfel, cel de culoare verde va însemna că apa este bună de îmbăiat, galben – că există o limită şi portocaliu – că apa nu este recomandată pentru îmbăiere. Ca în fiecare an, responsabilitatea de a face curăţenie pe plajă este pasată de la unii la alţii, iar turiştii găsesc mizerie. De asemenea, ca şi anii trecuţi, construcţiile ridicate ilegal pe plajă reprezintă o problemă pentru autorităţi. Astfel, în urmă cu o săptămînă, reprezentanţii DADL au trecut la demolarea acestora. "Sînt în jur de 40 de beach-baruri care nu au autorizaţie de construcţie numai în staţiunea Mamaia. Acestea vor fi demolate în urma unor sentinţe definitive date de instanţă", a explicat Cătălin Anton, purtător de cuvînt al DADL.

AMENZI. Autorităţile sînt de părere că o parte din vină pentru mizeria de pe Litoral aparţine turiştilor care în ciuda problemelor, iau cu asalt litoralul. Numai în acest week-end, 70.000 de persoane au semnat "condica" acolo. În urma controalelor realizate de comisarii Gărzii de Mediu au fost aplicate şapte amenzi în valoare de cîte 5.000 de lei fiecare şi circa zece avertismente. Acestea au fost aplicate pe motiv de salubrizare a plajelor. "Curăţenia pe plajă este satisfăcătoare, deoarece încă mai sînt ceva probleme pe la Costineşti, cauzate de unele neînţelegeri între operatorul din zonă şi reprezentanţii Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral. Au fost montate coşuri de gunoi, însă turiştii sînt needucaţi şi aruncă gunoiul oriunde, numai acolo unde trebuie nu", ne-a explicat Petro Vasile, comisar-şef al Gărzii de Mediu Constanţa. Acesta ne-a declarat că urmează să întreprindă o acţiune comună cu poliţia şi cu jandarmeria pentru a putea identifica şi amenda persoanele fizice care aruncă gunoiul la întîmplare. Deşi legea prevede că amenzile pentru aruncarea gunoiului de către o persoană fizică în locuri nepermise pot fi aplicate de comisarii Gărzii de Mediu, în realitate, aceştia nu au dreptul să legitimeze. "Nu avem voie nici să oprim omul pe stradă, dar să îl legitimez şi să îl mai şi amendez. Amenda minimă este de 6.000 de lei, iar cea maximă este de 20.000 de lei. Din acest motiv vrem să avem o acţiune comună cu poliţia şi jandarmeria, care-i pot legitima pe cetăţeni", ne-a spus Petro Vasile.

NEREGULI
. În aproape toate zonele controlate de Varga lipseau panourile prin care turiştii ar trebui să fie informaţi despre calitatea apei de îmbăiere. Aceasta a hotărît ca DADL să transmită săptămînal informaţii către hotelieri, operatori de plaje şi presă despre calitatea apei mării, chiar dacă în ultimii ani analizele nu au indicat probleme majore. De asemenea, s-au depistat cîteva suprafeţe de uscat acoperite cu vegetaţie şi resturi menajere, iar în sudul staţiunii Mamaia era un cămin neacoperit, care poate reprezenta un pericol pentru turişti şi în special pentru copii. În aceeaşi zonă se mai află şi o conductă dezafectată, care ajunge pînă în apa mării şi care reprezintă, de asemenea, un pericol. Deşi nu se ştia cui aparţine conducta, secretatul de Stat a dispus ca utilajele DADL să intervină pentru înlăturarea acesteia. Dănuţ Culeţu, prefectul Constanţei, a anunţat că Guvernul va aloca săptămîna viitoare 3,7 milioane de lei pentru serviciile de salvamar de pe toate plajele.

×
Subiecte în articol: economic plaja