x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veşti bune de la Moody's: perspectiva ratingului României, îmbunătăţită de la negativă la stabilă

Veşti bune de la Moody's: perspectiva ratingului României, îmbunătăţită de la negativă la stabilă

26 Apr 2014   •   09:26
Veşti bune de la Moody's: perspectiva ratingului României, îmbunătăţită de la negativă la stabilă

Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului Baa3 al României de la negativă la stabilă, anticipând că evoluţia bună din 2013 a indicatorilor macroeconomici va continua, în timp ce riscurile privind creşterea economică şi finanţarea au scăzut datorită redresării zonei euro.

 
Agenţia de evaluare financiară a menţinut ratingul României pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la P-3, considerând că avansul PIB va fi susţinută de creşterea exporturilor şi absorbţia fondurilor europene, chiar dacă consumul intern şi creditarea ar putea rămâne sub nivelul anterior crizei în viitorul apropiat, se arată într-un comunicat al Moody’s.
 
Ratingul Baa3 se află la cel mai redus nivel din categoria investment grade.
 
Moody’s notează faptul că deficitul bugetar şi nivelul moderat al datoriei publice atenuează o parte din riscurile reprezentate de dependenţa guvernului de finanţarea externă.
 
Agenţia consideră totodată că accesul României la finanţarea multilaterală reduce riscurile la adresa capacităţii de rambursare a datoriilor externe, care pot fi generate de instabilitatea pieţei internaţionale.
 
Moody’s a menţinut plafoanele pentru datoriile pe termen lung în valută, obligaţiunile în monedă locală şi depozitele bancare la nivelul A3, iar plafonul pentru depozitele pe termen lung în valută la Baa3.
 
Plafoanele pentru datoriile şi depozitele pe termen scurt în valută sunt P-2, respectiv P-3.
 
Agenţi notează faptul că România a reuşit să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB la sfâşitul lui 2012 şi la 2,3% din PIB în 2013, în pofida mai multor schimbări de guvern, respectând astfel condiţiile convenite cu FMI şi UE.
 
Moody's anticipează că reducerea deficitului bugetar va contribui la stabilizarea datoriei publice, ceea ce susţine decizia de îmbunătăţire a perspectivei ratingului de la negativă la stabilă.
 
Inflaţia s-a redus de la 5% la sfârşitul lui 2012 la 1,6% la sfârşitul anului 2013, evoluţie care a contribuit la competitivitate. Creşterea exporturilor s-a accelerat, iar importurile au rămas scăzute, astfel că deficitul de cont curent s-a redus de la 4,4% ân 2012 la 1,1%, se arată în comunicat.
 
Un alt factor pozitiv menţionat de Moody's este reducerea riscurilor legate de criza din zona euro.

×
Subiecte în articol: moody's rating romania