x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești proaste pentru contribuabili. Programatorii nu vor mai fi scutiți de taxe. Și alte sectoare vor fi impozitate

Vești proaste pentru contribuabili. Programatorii nu vor mai fi scutiți de taxe. Și alte sectoare vor fi impozitate

29 Sep 2021   •   14:00
Vești proaste pentru contribuabili. Programatorii nu vor mai fi scutiți de taxe. Și alte sectoare vor fi impozitate

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, spune că se poartă discuţii pentru eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor din anumite domenii precum IT, construcţii şi cercetare.

El susţine că această măsură este o chestiune de echitate, corectitudine faţă de restul categoriilor care fac aceste plăţi.

„Este exclus să creştem TVA. Aşa cum spunea şi premierul nu ne dorim creşterea de taxe sau introducerea de noi taxe, dar există o discuţie legată de excepţii la plata impozitului pe salarii sau pe venit şi excepţii la plata contribuţiilor", a spus Dan Vîlceanu la Antena 3.

El a adăugat că toate excepţiile la momentul de faţă de la plata impozitului pe salariu, pe venit şi excepţiile legate de contribuţii, plus excepţii legate de impozite şi taxe Locale sunt undeva la 3% din PIB.

Subiectul eliminării scutirii de la plata impozitului de către companiile din IT a fost în dezbatere şi în primăvara anului trecut, măsura fiind susţinută de premierul de atunci, Ludovic Orban. Potrivit acestuia, dacă ar renunţa la scutirea de impozit pe venit în cazul angajaţilor din IT&C, guvernul ar câştiga 196 de milioane de euro pe an.

În noiembrie 2020 erau 100.000 de angajaţi din IT scutiţi de impozitul pe venit, conform bilanţului fostului ministru al comunicaţiilor Alexandru Petrescu.

Câştigul salarial mediu net al an­ga­jaţilor din IT este cel mai mare din econo­mie, de mai mult de 8700 de lei în iulie 2021, conform datelor INS.

Scutirea de la plata impozitului pe venit a angajaţilor din IT a fost introdusă în 2001, pe vremea guvernului Adrian Năstase.

Mediafax

×
Subiecte în articol: impozit IT constructii cercetare dan vilceanu