x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vinul bio și cultura organică

0
Autor: Diana Scarlat 27 Apr 2021 - 08:43
Vinul bio și cultura organică


Agricultura zilelor noastre este orientată din ce în ce mai mult către eliminarea produselor chimice și întoarcerea la natură. Agricultura ecologică este un deziderat spre care se îndreaptă deja toate statele lumii, pentru a crește nivelul de protecție a consumatorilor, iar aceste lucruri se discută chiar acum în Comisia pentru Agricultură, la nivelul Uniunii Europene. Și culturile de viță-de-vie se încadrează în aceste tendințe, astfel încât vinurile sunt din ce în ce mai naturale și mai bune. Pentru obținerea produselor organice se folosesc materii prime obținute ecologic sau organic. Deși presupun costuri mai mari, vinul ecologic sau vinul organic este mai căutat de consumatorii din întreaga lume, astfel încât investiția este profitabilă.

 

 

Consumatorul secolului XXI caută produse cât mai naturale, fără conservanţi sau stabilizatori, iar vinurile organice reprezintă deja un trend în creștere. Vinurile ecologice au câteva caracteristici definite clar: sunt produse folosindu-se mijloace biologice, din struguri crescuți fără a se folosi îngrășăminte chimice și pulverizări sistemice cu pesticide. Acestea au fost înlocuite de foarte mulți viticultori renumiți, din întreaga lume, cu metodele tradiționale. Franța a dat startul producției de vinuri organice, denumite și „biologice”, aici fiind mai mult de jumătate dintre viticultorii mondiali înregistrați. Cei mai mulți sunt în sudul Franței, unde este un climat cald și uscat. Pe  viticultorii din această zonă îi ajută clima și pentru că ciupercile care ar putea afecta viile nu se dezvoltă în Provence și Languedoc-Roussillon, astfel încât este foarte scăzută și nevoia de stropiri chimice.

Tratarea strugurilor cu substanțe naturale

Și în România există mulți viticultori și producători care obțin vinuri urmând procedee tradiționale nepoluante, chiar dacă investițiile pentru obținerea vinurilor organice sunt într-o fază incipientă. Cercetătorii au început să studieze unele procese tehnologice nepoluante și ecobiologice de obținere a vinurilor, prin aplicarea unor procedee fizice neconvenționale și utilizarea unor compuși naturali în diferitele faze ale procesului tehnologic – precum tratarea viei cu piatră vânătă. În procesul de macerare și fermentare se folosește dioxidul de sulf (SO2), care afectează organismul uman, astfel încât se caută soluții pentru modernizarea producției, prin eliminarea acestor compuși chimici. Vinul ecologic este produs folosindu-se cât mai multe tehnologii naturale, cu struguri proveniți dintr-o vie întreţinută cu tratamentele prietenoase cu natura, o podgorie nepoluată, inclusiv cu garantarea unui transport cu poluare cât mai redusă.

Exigențele tehnologice, pentru certificarea purității

Viticultura eco este mai complicată decât cea care folosește substanțe chimice. Presupune eliminarea produselor chimice de întreţinere a viei, înlocuirea pesticidelor de sinteză cu metode naturale. Pentru producerea vinului ecologic pur este nevoie de struguri puri, din punct de vedere ecologic. Via care urmează să producă vinuri ecologice este ținută sub observație de organisme europene, timp de trei ani, perioadă în care nu se poate folosi niciun fel de îngrășământ chimic. Aceleași cerințe rămân valabile și după ce respectiva podgorie este recunoscută ca fiind în conformitate cu cerințele europene pentru producerea vinurilor ecologice. Costurile de certificare sunt destul de mari. De aceea, vinul ecologic (bio, natural) este de două ori mai scump decât cel obişnuit. În viticultura eco sunt permise doar tratamente cu substanţe de contact care sunt eliminate de ploaie. Standardul SGS certifică „Producerea strugurilor organic puri”, într-un sistem echivalent cu managementul calităţii în sistemul ISO 9000:2000. Fiecare parte din procesul de fabricație se confirmă prin documente, ceea ce presupune și un management performant.

 

Întoarcerea la metodele tradiționale

Tehnologia producerii vinului ecologic pur presupune reducerea contactului cu oxigenul, pentru păstrarea aromelor naturale. Este foarte important și procesul de culegere a strugurilor. Normele Uniunii Europene interzic folosirea oricărui metal în contact cu strugurii ecologici, care trebuie să fie culeși în coșuri din nuiele, să nu fie striviți și să fie apoi zdrobiți doar cu un mecanism din lemn, arhaic. Tehnologia ecologică este foarte apropiată de cea tradițională. După ce se pune mustul în butoaie din lemn de stejar, obținerea unui vin bun ține de calitatea producției de struguri și de priceperea oenologului. Există un pericol mare de deteriorarea calității vinului, la îmbuteliere, iar pentru a fi înlăturate riscurile există specialiști care știu cum se face îmbutelierea, fără a afecta calitatea vinului. Există și tehnologie specială pentru îmbuteliere, care asigură introducerea vinul neoxidat în sticlă.

 

Via ecologică se tratează doar cu îngrășăminte naturale: gunoi de grajd sau îngrășăminte „verzi”, obținute din frunze tocate. Sunt interzise îngrășămintele și pesticidele chimice de orice fel, inclusiv cu trei ani înainte de a-ncepe cultivarea strugurilor pentru vinurile naturale.

 

 

În funcție de metodele folosite la producerea vinurilor naturale, la transformarea strugurilor în must și a mustului în vin, există două tehnologii generale de vinificație: vinificația în alb și vinificația în roșu.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

(P) De ce merită să îți promovezi afacerea pe LinkedIn?

(P) De ce merită să îți promovezi afacerea pe LinkedIn?
LinkedIn a devenit în ultimii ani o oportunitate excelentă pentru întreprinderile mari și mici, deopotrivă, de a-și îmbunătăți rezultatele de promovare folosind marketingul, de a-și dezvolta gradul de...

Prin programul Rabla Clasic au fost achiziționate peste 14.000 de autovehicule

Prin programul Rabla Clasic au fost achiziționate peste 14.000 de autovehicule
Aproape 24.900 de persoane fizice s-au înscris la producători şi dealeri auto și au fost cumpărate 14.104 de autovehicule şi 82 de motociclete, transmite Administraţia Fondului pentru Mediu...

Ne îndopăm cu rebuturi alimentare din import, dar aruncăm la coș certificarea și promovarea produselor de calitate

Ne îndopăm cu rebuturi alimentare din import, dar aruncăm la coș certificarea și promovarea produselor de calitate
Galerie Foto Deși Agenția pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare încă nu a apucat să fie înființată, se cere deja abrogarea legii pentru constituirea ei. Propunerea vine din partea senatorului USR PLUS...

Transportul în comun dispare din România

Transportul în comun dispare din România
Galerie Foto Pericolul pe care îl reprezintă eliminarea transportului rutier de persoane cu autocare și microbuze este în sfera siguranței naționale. După primul an de pandemie, firmele de transport înregistrează pierderi...

UE a avut un excedent al balanței comerciale de 13 miliarde de euro, în aprilie 2021. România, pe deficit

UE a avut un excedent al balanței comerciale de 13 miliarde de euro, în aprilie 2021. România, pe deficit
UE a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 13 miliarde de euro în aprilie 2021, comparativ cu un deficit de 0,1 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2020, arată datele Eurostat. În ...

Peste 95% dintre români vor extinderea rețelelor de gaze cu finanțare de la stat

Peste 95% dintre români vor extinderea rețelelor de gaze cu finanțare de la stat
Circa 95,8% dintre români doresc extinderea reţelelor de gaze cu finanţare din partea statului, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. "Mă bucur că politicile noastre, începute în urmă cu un an...

80% dintre români care apelează la brokerii de credite vor să-și cumpere imobile

80% dintre români care apelează la brokerii de credite vor să-și cumpere imobile
Circa 80% dintre românii care apelează la un broker de credite vor să cumpere imobile, iar 10% să-și renoveze locuințele, arată un studiu realizat de AVBS Credit. Totodată, au crescut preferințele oamenilor...

Lucrările la Unitatea 2 Cernavodă au fost finalizate. Probleme la stația de clorinare

Lucrările la Unitatea 2 Cernavodă au fost finalizate. Probleme la stația de clorinare
Lucrările la Unitatea 2 CNE Cernavodă au fost finalizate și sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional s-a realizat luni, 14 iunie, transmite Nuclearelectrica SA. "Lucrările aferente opririi...

A fost încheiat contractul pentru e-tiketing. Pasagerii vor putea călători cu mai multe trenuri folosind un singur bilet

A fost încheiat contractul pentru e-tiketing. Pasagerii vor putea călători cu mai multe trenuri folosind un singur bilet
Călătorii vor putea să schimbe mai multe trenuri pe baza unui singur bilet, chiar dacă garniturile aparțin unor operatori feroviari diferiți în următorii doi ani, potrivit proiectului "Sistem integrat,...

Terenul Romexpo, o afacere de miliarde. Încercare de devalizare a statului român

Terenul Romexpo, o afacere de miliarde. Încercare de devalizare a statului român
Inițiativa legislativă care stipulează cedarea cu titlu gratuit a 46 de hectare de teren care aparține Romexpo este o încercare inacceptabiilă de a devaliza statul român cu jumătate de miliard de euro,...

ARB: Atenție la plățile online. În caz de fraudă, banii nu pot fi recuperați

ARB: Atenție la plățile online. În caz de fraudă, banii nu pot fi recuperați
Clienții sunt sfătuiți de bănci să fie atenți la plățile online deoarece în caz de fraudă, acestea nu pot recupera banii clienților dacă tranzațiile sunt efectuate cu autentificare strictă, potrivit...

A fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția Centurii Sighișoarei

A fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția Centurii Sighișoarei
A fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția Centurii Sighișoarei, transmite  Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Valoarea estimată a contractului se...

Deficitul de cont curent explodează. A crescut cu peste 107% în primele patru luni din 2021

Deficitul de cont curent explodează. A crescut cu peste 107% în primele patru luni din 2021
Contul curent al balanţei de plăţi a ajuns la un deficit de 4,710 miliarde de euro în primele patru luni ale acesui an, cu 107,12% mai mare față de aceeași perioadă din 2020, când s-a situat...

Afacerile din industrie au crescut cu peste 20% în primele patru luni ale anului 2021

Afacerile din industrie au crescut cu peste 20% în primele patru luni ale anului 2021
Afacerile din industrie a crescut cu 20,8% în primele patru luni ale anului 2021, față de perioada ianuarie-aprilie 2020, arată datele INS. Avansul se datorează industriei prelucrătoare...

Corina Crețu: ”Statul român, prin PNRR, nu a oferit IMM-urilor nimic pe partea de granturi”

Corina Crețu: ”Statul român, prin PNRR, nu a oferit IMM-urilor nimic pe partea de granturi”
Galerie Foto Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR (OFA UGIR) a susținut la Tulcea, la sfârșitul săptămânii, conferința națională ”Investițiile private încotro? Cum finanțăm viitorul agriculturii și al...
Serviciul de email marketing furnizat de