x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vom plăti taxă de autostradă.

Vom plăti taxă de autostradă.

07 Iun 2011   •   13:06

Directorul general al CNADNR, Daniela Draghia, a declarat astazi ca intreaga retea de autostrazi va fi taxata. Draghia a precizat ca institutia lucreaza la stabilirea valorii si a modului cum se vor colecta banii.

Anterior, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, afirmase ca doar utilizarea autostrazilor de pe Coridorul IV paneropean va fi taxata, conditie impusa de Comisia Europeana, cu o suma care va fi anuntata cand majoritatea tronsoanelor vor fi finalizate, in 2015.

"Comisia Europeana a impus conditii clare, atunci cand ne-au dat finantarea, si anume taxarea autostrazilor. Vorbim de Coridorul IV, dar si de celelalte autostrazi deja construite. Intreaga retea va fi taxata", a precizat Draghia, potrivit Mediafax.

In prezent, singurele noastre autostrazi sunt pe Coridorul IV: Bucuresti - Pitesti (A1) si Bucuresti-Cernavoda (A2).

CNADNR lucreaza la calcularea taxei, precum si la modul in care aceasta va fi aplicata, respectiv prin puncte de colectare sau cu ajutorul satelitilor prin Programul Galileo al Uniunii Europene (sistem european de radionavigatie), care va intra in vigoare in 2013. Radionavigatia prin satelit este o tehnologie care permite utilizatorilor sa isi cunoasca pozitionarea in orice moment.

"Daca vom trimite in aceasta luna cererea la Comisia Europeana pentru taxarea autostrazilor, ei au termen de sase luni pentru a ne raspunde. Asta inseamna ca la inceputul anului viitor vom afla toate detaliile", a mai afirmat oficialul CNADNR.

Tot astazi, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat ca Uniunea Europeana impune Romaniei sa taxeze tronsoanele de autostrada, dar valoarea acestei taxe nu a fost inca stabilita de consultantii ministerului.

"Acum doua saptamani am semnat cinci contracte de autostrada pentru 693 milioane euro, iar astazi (marti, n.r.) semnam alte trei contracte, de 428 milioane euro. Deci adaugam la cei aproape 100 de kilometri pe care i-am semnat deja, alti 60 de kilometri de autostrada de pe Coridorul IV Paneuropean, care au data de finalizare 2015. Facand un calcul, pe autostrazi si vamal, din 5,7 miliarde euro alocati de UE, trei miliarde de euro sunt contractati", a spus Anca Boagiu, potrivit realitatea.net.

Ministrul a mai spus ca taxarea tronsoanelor de autostrada este una dintre conditiile impuse de Uniunea Europeana, dar inca nu a fost stabilita valoarea acestei taxe. "Consultantii lucreaza in prezent la taxa pentru autostrazile din Romania", a conchis Boagiu.

×