x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Lukoil ar putea investi un miliard de euro in Bulgaria

Lukoil ar putea investi un miliard de euro in Bulgaria

03 Iun 2018   •   13:13
Lukoil ar putea investi un miliard de euro in Bulgaria

Lukoil intenţionează să construiască în cadrul rafinăriei Neftochim din Burgas - Bulgaria - o fabrică unde se va produce polipropilenă, a declarat şeful grupului petrolier rus, Vagit Alekperov, într-un interviu acordat revistei RNB, numind facilitatea "un mic complex petrochimic", fără a preciza valoarea investiţiei.

 

Dar Evgeniy Dishluk, analist la Gazprombank, estimează la un miliard de euro costurile proiectului, care ar putea fi realizat în termen de trei ani. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Lukoil explorează în prezent opţiunile pentru a construi o fabrică unde ar putea produce anual cel puţin 150.000 de tone de polipropilenă.

În prezent, la Lukoil Neftochim Bourgas sunt produse anual 80.000 de tone de polipropilenă, susţine Andrei Kostin, şeful Rupec Information. O altă uzină similară se află la Stavrolen, în regiunea rusească Stavropol, şi are o capacitate anuală de 100.000 - 140.000 de tone.

Kostin estimează că un volum de 150.000 de tone de polipropilenă este "redus" şi apreciază că Lukoil va putea exporta acest produs în UE şi în Turcia. De asemenea, Kostin evaluează investiţia de la "sute de milioane la miliarde de euro".

Alekperov, care s-a întâlnit recent cu premierul bulgar Boyko Borissov, a declarat Lukoil nu este interesat să-şi majoreze numărul de benzinării din Bulgaria, care se ridică la 221 în prezent.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale. Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. AGERPRES

×