x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajat cu Carte de Muncă vs Freelancer

Angajat cu Carte de Muncă vs Freelancer

de IncomeMagazine    |    27 Feb 2013   •   07:18
Angajat cu Carte de Muncă vs Freelancer
Sursa foto: Iakov Kalinin/Getty Images/iStockphoto

Să fii propriul tău stăpân este visul celor mai mulţi dintre angajaţi. Puţini sunt cei care au şi curajul de a lua o astfel de decizie. Există însă şi persoane care nu şi-ar putea imagina viaţa profesională în afara unei organizaţii. Dincolo de opţiunea personală, există, obiectiv vorbind, avantaje şi dezavantaje pentru fiecare dintre cazuri.

Angajat cu Carte de Muncă

AVANTAJE
Statutul de angajat cu contract de muncă aduce cu sine o serie de drepturi, începând de la încasarea lunară a unui salariu, până la acela de a fi reprezentat de către un sindicat.
Angajatul are un venit fix, garantat, pe care îl primeşte lunar, la o dată stabilită prin contract. Plata salariului de către un angajator atrage după sine şi siguranţa plăţii contribuţiilor sociale care îi conferă angajatului o protecţie. Prin sistemul public de asigurări, angajatul are o serie de drepturi în ceea ce priveşte sănătatea sau ajutorul de şomaj şi, nu în ultimul rând, dreptul la pensie, la finalul perioadei de muncă.
De asemenea, în caz de îmbolnăvire, angajatul beneficiază de concediu medical plătit.

DEZAVANTAJE
Tot ceea ce reprezintă avantajele freelancingului se constituie în dezavantaje ale muncii în situaţia unui angajator unic.
Neexistând posibilitatea de a lucra la mai multe proiecte, pentru mai multe companii în acelaşi timp, salariul unui angajat poate fi considerabil mai mic decât cel al unui freelancer.
Angajatul clasic este condiţionat de respectarea unui program fix, în care trebuie să-şi îndeplinească sarcinile şi să-şi respecte deadline-urile.

Citeste AICI despre avantajele si dezavantajele pozitiei de freelancer


Citeste si
9.000 de apartamente nevandabile. Cum încearcă băncile să scape de ele
LOCURI DE MUNCĂ: Peste 400 de job-uri în call center
LOCURI DE MUNCĂ: Peste 4.000 de posturi în vânzări
Vânzările din uşă-n uşă. „Am avut într-o zi încasări de 1.160 de dolari”

×