x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajaţii renunţă la concediu

Angajaţii renunţă la concediu

de Catalin Pruteanu    |    28 Iun 2009   •   00:00
Angajaţii renunţă la concediu
Sursa foto: /stockxpertcom

Planurile de vacanţă ale angajaţilor au fost date peste cap de evoluţia economiei din acest an. Unii şi-au anulat cu totul vacanţele, alţii şi-au redus bugetele de călătorie, alegând să se odihnească în locuri mai puţin exotice.

Potrivit unui studiu realizat de site-ul CareerBuilder.com, 36% din angajaţii europeni nu-şi vor lua concediu în acest an. Procentul este similar cu cel dintr-un alt sondaj la care au participat respondenţi americani şi care arată că 35% din salariaţii celei mai mari economii a lumii nu se gândesc să plece în vacanţă în 2009. Dintre angajaţii din Europa care au declarat că nu au planuri de vacanţă, 41% au spus că motivul principal este lipsa banilor. Spre deosebire de europeni, lipsa mijloacelor financiare este invocată de 71% din americani.

MOTIVE
Banii nu reprezintă însă singurul motiv pentru anularea vacanţei. 10% din angajaţii europeni afirmă că nu-şi vor lua concediu în 2009 de teamă ca nu cumva lipsa de la serviciu să le dea idei şefilor şi să-şi piardă locurile de muncă. Unii angajaţi enumeră printre motivele de a nu pleca în concediu şi sentimentul de vinovăţie pe care-l au faţă de colegii care au rămas la datorie.

Studiul CareerBuilder arată şi ce vor face angajaţii care-şi vor lua concediu, dar nu vor pleca de acasă: 21% dintre aceşti angajaţi îşi vor folosi timpul liber pentru a-şi căuta un nou job, vor merge la interviuri şi-şi vor actualiza CV-urile. 17% plănuiesc să-şi viziteze familia şi prietenii, 15% vor să citească, iar 11% vor să doarmă pur şi simplu. Alte 10 procente dintre cei care nu pleacă nicăieri în concediu au de gând să trebăluiască prin casă.

BANI
Nici angajaţii care pleacă totuşi în vacanţă n-au de gând să cheltuiască prea mult. 58% dintre aceştia îşi vor petrece zilele libere aproape de casă, iar 31% îşi vor face concediile în ţările ai cărei cetăţeni sunt. La capitolul cheltuieli, 48% din angajaţii europeni vor cheltui pe concediu aceeaşi sumă ca în 2008, iar 32% vor să plătească mai puţin ca în anul precedent.

STRES
"Chiar dacă actualele condiţii economice îi fac pe angajaţi să le fie teamă să-şi ia concediu în acest an, o pauză de muncă este esenţială pentru menţinerea unor niveluri sănătoase de productivitate în birou.
Acum e chiar mai important să-ţi iei zilele libere la care ai dreptul, din cauza numărului mai mare de responsabilităţi şi stresului la care sunt supuşi angajaţii în condiţii de criză economică", susţine Rosemary Haefner, specialistă în resurse umane la CareerBuilder.

×
Subiecte în articol: cariera angajaţii concediu