x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Arabii forează româneşte

Arabii forează româneşte

de Diana Scarlat    |    10 Iul 2009   •   00:00
Arabii forează româneşte

La Constanţa sunt şi vor fi pregătiţi petroliştii mai multor companii din Europa de Est, Nordul Africii, Rusia, statele din fosta URSS şi Emiratele Arabe Unite, Centrul de Instruire GSP le-a pus la dispoziţie tehnologie de ultimă oră. Românii, instruiţi în cadrul companiei sunt furaţi de firme străine care preferă să-i despăgubească pe angajatori pentru stagiul de pregătire.



În domeniul forajelor petroliere pe platforme maritime s-a simţit în ultimii ani lipsa personalului specializat, iar în această perioadă de criză, oamenii bine pregătiţi sunt în continuare foarte căutaţi de angajatorii din întreaga lume. Şi centrele performante de pregătire profesională a specialiştilor sunt la fel de căutate, mai ales dacă oferă cursanţilor tehnologie de ultimă generaţie şi practică pe platforme reale. Astfel au ajuns angajaţi ai marilor companii petroliere din toată lumea să se pregătească la Constanţa. Sau să plece, furaţi efectiv de marii angajatori din alte ţări, după ce au fost pregătiţi acolo.

NEVOILE PIEŢEI
Cursanţii primesc după pregătirea la Centrul de Instruire GSP certificate cu validitate internaţională, iar forajul se face cu un simulator care reproduce condiţiile de lucru din cabina X - COM instalată pe platforma GSP Jupiter. Programa a fost concepută pentru a răspunde nevoilor de instruire ale industriei petroliere offshore şi onshore din Europa de Est, Nordul Africii, Rusia, statele din fosta URSS şi Emiratele Arabe Unite.

Pentru angajaţii companiei GSP există şi cursuri cu tematică ce acoperă domenii precum managementul proiectelor, siguranţa muncii, sănătate ocupaţională, protecţia mediului şi calitate. Centrul are capacitatea maximă de 120 de cursanţi în sălile de instruire teoretică. Şi arată atât de bine, încât are zilnic aproape la fel de mulţi vizitatori ca şi angajaţi sau cursanţi. Nu se compară cu excursiile cu vizite de lucru obligatorii, de pe vremea comuniştilor, curioşii venind aici de bunăvoie, pentru a vedea ceva nou.

Din cabina de foraj, la fel ca la bordul unei platforme reale, se asigură vizibilitatea perfectă a tuturor echipamentelor comandate, iar simulatorul de foraj este echipat cu două scaune Ciber Chair, cu acces la comenzile echipamentelor principale de foraj top drive, iron roughneck, troliu, pipe handler, cu ajutorul joy-stick-urilor şi touch screen-urilor, cu display-uri reglabile care afişează datele de operare, acestea fiind actualizate de mai multe ori pe secundă.

INTERZIS ŞOMAJUL
Compania a început, fireşte, cu pregătirea propriilor angajaţi în cadrul centrului. "În prezent sunt înscrişi la cursuri angajaţi ai companiei, pentru certificare IWCF - echipele de foraj, de la şeful de platformă până la funcţia de ajutor sondor şef. Cursurile de controlul sondelor cu certificare IWCF se desfăşoară în limba engleză. Vor urma încă trei serii tot personal GSP, la care vor fi câte 9 participanţi pe serie şi, în funcţie de ture, de la platformele de foraj marin şi de la locaţiile de foraj onshore ale companiei.

În acest fel se va perfecţiona şi certifica IWCF în domeniul Controlul Sondelor tot personalul din foraj", explică reprezentanţii centrului GSP. Cu această pregătire, angajaţilor le este asigurată munca pe termen lung, indiferent dacă rămân în companie sau sunt furaţi de alţi angajatori din lume. În orice caz, nici unul nu ar putea rămâne fără job, oricât de mare ar fi o criză economică.

În luna august vor fi instruiţi în cadrul centrului salariaţi ai Rompetrol şi ai AVA Eastern Europe DF&S, existând solicitări şi de la alte companii din România. De asemenea, s-au arătat deja interesate de cursuri şi companii din Rusia şi alte state din fosta URSS.

×
Subiecte în articol: foraj