x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Câți bani au românii care au cotizat timp de 15 ani la Pilonul II de pensii

Câți bani au românii care au cotizat timp de 15 ani la Pilonul II de pensii

de Redacția Jurnalul    |    30 Aug 2023   •   12:30
Câți bani au românii care au cotizat timp de 15 ani la Pilonul II de pensii

Circa 200.000 de români au cotizat la Pilonul II de pensii începând cu anul 2008.

Pilonul II de pensii. Suma medie pe care o au în cont românii care au cotizat timp de 15 ani

Aceștia au adunat astfel peste 180 de cotizaţii lunare şi dobândă, așa că, după 15 ani, au în medie 48.000 de lei în cont. Din total, 36.000 de  lei reprezintă procentul virat din salariu, iar restul este dobânda. Prin comparaţie, 8 milioane de români dețin o valoare medie a contului de circa13.600 de lei, potrivit Observator. 

Contribuţia către pensiile private va creşte cu un punct procentual, de la 3,75% la 4,75%, începând din 2024, conform deciziei guvernului corelată cu prevederile din PNRR.

În fiecare lună se virează 3,75%, din cota de 25% de CAS, în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II. Restul, de 21,25%, ajunge la pensia de stat Pilonul I.

Din anul 2024, acest procent va creşte la 4,75, dar cota de CAS s-ar putea micşora, de la 25% la 20%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani economisiţi direct pentru pensie.  

Participarea la Pilonul II este obligatorie pentru persoanele care încep să muncească înainte de vârsta de 35 de ani. Pentru cei cu vârste între 35 - 45 de ani aderarea este opțională. Banii românilor se strâng în unul dintre cele 7 fonduri ale Pilonului II, administrate de companii private.

Scutire de impozit de la 1 ianuarie 2024

Contribuţiile pentru pensiile private vor fi scutite de impozit. Statul nu mai poate impozita suma provenită din contribuții la fondurile private de pensii. Vor fi supuse taxării doar câştigurile pe care administratorii acestori fonduri le-au avut, în urma administrării banilor. Măsura se referă la Pilonul II şi III de pensii.

Măsura  face parte din modificarea Codului fiscal și a venit după ce angajații ajunși la pensie au constatat că sumele pe care le-au retras sunt mai mici cu până la 10%, în urma taxelor către stat. 

×
Subiecte în articol: pilon II pensii pensii