x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Confederația Europeană a Sindicatelor cere oprirea scumpirilor la energie

Confederația Europeană a Sindicatelor cere oprirea scumpirilor la energie

06 Sep 2022   •   17:20
Confederația Europeană a Sindicatelor cere oprirea scumpirilor la energie
Sursa foto: PavelRodimov/Getty Images/iStockphoto

Scumpirile la energie pun în dificultate populația din UE, atrage atenția Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), citată de AFP. Confederația cere astfel oprirea creșterii prețurilor la electricitate și gaze naturale.

"Circa 9,5 milioane salariaţi activi aveau deja dificultăţi în a-şi achita facturile la energie înainte ca inflaţia din zona euro să ajungă la un nivel record de 9,1% în luna august", arată Confederația, pe baza unui studiu al Institutului European al Sindicatelor.

Prețurile gazelor naturale și al electricității s-au majorat în medie cu 38% în perioada iulie 2021-iulie 2022. Astfel că "angajații plătiţi cu venitul minim trebuie să pună deoparte echivalentul salariului pe o lună şi chiar mai mult pentru a putea continua să aibă lumină și căldură în locuințe" în 16 state UE, printre care și România, comparativ cu intervalul anterior, când această situație era valabilă în doar 8 țări UE. 

"Atunci când costurile cu facturile depăşesc salariul pe o lună, nicio modalitate de a face economii nu va avea efect. Aceste preţurile sunt în prezent imposibil de plătit de către milioane de oameni", spune secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch.

Sindicatele cer astfel guvernelor să oprească creșterea prețurilor din energie.

 

×
Subiecte în articol: scumpiri energie