x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Documentele necesare femeilor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare

Documentele necesare femeilor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2024   •   16:30
Documentele necesare femeilor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare
Sursa foto: dobok/Getty Images/iStockphoto

Noua lege a pensiilor permite femeilor care au crescut copii să beneficieze de reducerea vârstei de retragere din activitate. Aceasta poate fi combinată cu alte facilități, precum cele pentru muncă în condiții deosebite, dar reducerea nu poate fi mai mare de 11 ani.

Legea 360/2023, reglementează sistemul public de pensii și dă posibilitate femeilor să se pensioneze mai devreme dacă au îndeplinit stagiul complet de cotizare, de 35 de ani (cerința se va aplica după anul 2030) și care și-au crescut proprii copii până la vârsta de 16 ani sau care au adoptat copii și i-au crescut cel puțin 13 ani. 

Reducerea minimă a vârstei de pensionare este de 6 luni pentru un copil, iar cea mai mare este de trei ani pentru femeile care au crescut 7 sau mai mulți copii.

Această reducere se poate cumula cu alte facilități, cum sunt cele pentru munca desfășurată în condiții speciale, cu respectarea limitei maxime de 11 ani.

„Reducerile vârstelor standard de pensionare acordate asigurăților sistemului public de pensii pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani”, se arată în noua lege a pensiilor, potrivit avocatnet.ro.

Ce trebuie să conțină dosarul de pensionare

Pentru a beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, dosarul trebuie să conțină, pe lângă documentele necesare în normă (acte de identitate și de naștere/ căsătorie, carnet de muncă, adeverințe, diplome de studii superioare, procura etc.):

-certificatul de naștere al copiilor/ hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviințat adopția, în copie;
-declarația pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.

Femeile care primesc pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere a pensiei pentru limită de vârstă la trecere, din oficiu, la pensie pentru limita de vârstă de la data:

-îndeplinirii condițiilor, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensie;
-depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensie, transmite Antena3 CNN.
 

×