x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii România contrastelor: părinţii vor copii cu studii superioare, tinerii meserii care să le aducă urgent bani

România contrastelor: părinţii vor copii cu studii superioare, tinerii meserii care să le aducă urgent bani

de Vali Blanaru    |    17 Iul 2014   •   16:49
România contrastelor: părinţii vor copii cu studii superioare, tinerii meserii care să le aducă urgent bani
În 2014, părinții români își doresc copii cu studii superioare, dar tinerii preferă o meserie care să le aducă un câștig mai rapid, potrivit studiului "Meserii pentru România", realizat de D&D Research. 

Părinții își doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor (65% din românii intervievați), pentru că sunt respectate sau aduc un câștig financiar mai mare. Însă tinerii între 18-24 ani preferă meseriile din categoria „gulerelor albastre” (în procent de 53%), în primul rând pentru că le place meseria respectivă și apoi pentru că acestea aduc bani într-un orizont de timp mai scurt, se arată în studiul citat.

„În România, publicul larg aspiră către ocupațiile din așa zisa categoria a „gulerelor albe” – de exemplu părinții își sfătuiesc în continuare copiii să se facă medici, avocați/juriști sau profesori. Aceasta, în condițiile în care jumătate din români consideră că a avea o meserie este mai important decât a face studii superioare, în special pentru că o meserie permite celui care o practică să «se descurce oriunde și în orice condiții»” explică Vlad Tureanu, partener D&D Research.

Nu toate profesiile sunt respectate

Meseriile din categoria „gulerelor albastre”, a celor care practică munca fizică necalificată sau calificată, nu primesc respectul care li se cuvinte. Cu toate acestea, cei care le practică optează tot pentru meserii din această categorie. Deși 49,3% dintre români consideră că meseriile sunt utile, acestea nu sunt respectate suficient, cel puțin la nivel de opinie. În topul ocupațiilor respectate, nu se găsesc decât profesii care necesită studii superioare, pe primele 3 locuri fiind cele de medic, profesor, avocat/jurist, meseriile având un procentaj mult mai mic.
Cu toate acestea, 57,4% din cei care practică deja o meserie, s-ar reorienta către o meserie din aceeași categorie dacă ar avea șansa să o ia de la capăt, iar primele două alegeri ar fi șofer sau mecanic.

Care e valoarea școlii?

65% dintre români consideră că o meserie se învață prin pregătire, la școală, iar o treime dintre tinerii între 18-24 de ani cred că o meserie se învață cel mai bine chiar la școlile de meserii. Relația a 70% dintre români cu locul de muncă este definită predominant prin componenta financiară. O „meserie de viitor” trebuie să fie o meserie care aduce bani în prezent. Mai mult, românul apreciază chiar și meseriile aspiraţionale – cele care aduc după sine mult respect şi sunt meserii „curate”, unele cu impact social pozitiv – în primul rând pentru că sunt în acelaşi timp şi bănoase.


×
Subiecte în articol: meserii studii superioare locuri de munca