x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Românii pot primi bonusuri după ieșirea la pensie. Care este condiția

Românii pot primi bonusuri după ieșirea la pensie. Care este condiția

de Redacția Jurnalul    |    09 Oct 2023   •   12:45
Românii pot primi bonusuri după ieșirea la pensie. Care este condiția

Unii pensionari ar putea primi bonusuri care să îi ajute la pensie.

După discuţiile pe care România le-a avut cu Comisia Europeană, care încurajează prelungirea perioadei de muncă a angajați, aceștia pot primi bonusuri care să îi ajute apoi la pensie. Condiţia ar fi ca românii să lucreze peste 25 de ani.

"Se poate adăuga un număr de puncte de vechime, ca un fel de bonus, pentru cei care au contribuit peste stagiul de cotizare de 25 de ani la care se raportează valoarea punctului de pensie.

S-ar putea ca pensionarii să primească şi un bonus dacă lucrează peste 25 de ani.Astfel, la formula de recalculare a pensiilor prezentă, la acelaşi număr total de puncte contributiv, calculat pe contributivitate, se mai poate adăuga acel bonus, acele puncte de fidelitate, pentru cei care lucrează mai mult decât stagiul mediu de cotizare.

Aceasta este şi o cerinţă pe care am avut-o la discuţiile cu Comisia Europeană pentru a stimula prelungirea în activitate şi a cotiza mai mult decât stagiul stabilit de lege.

Varianta prezentată e valabilă pentru aproximativ toate cele cinci milioane de dosare de pensie aflate în plată care sunt acum în sistemul public", a spus şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Acesta a mai explicat cum se recalculează pensiile.  Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință (VPR).

Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei, împărțit la stagiul de cotizare de 25 de ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: pensie pensionari bonusuri vechime