x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Reacţie în lanţ după ce instanţa a decis că Franklin Templeton nu mai administrează Fondul Proprietatea

Reacţie în lanţ după ce instanţa a decis că Franklin Templeton nu mai administrează Fondul Proprietatea

10 Oct 2012   •   15:34
Reacţie în lanţ după ce instanţa a decis că Franklin Templeton nu mai administrează Fondul Proprietatea

Hotărârea Curţii de Apel poate avea efecte majore pentru unele dintre cele mai importante companii din portofoliul Fondului Proprietatea.

Potrivit Hidrosind, primele schimbări vor avea loc în cazul propunerilor făcute de către Fondul Proprietatea, prin Franklin Templeton, în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Hidroelectrica, ce va avea loc la finele acestei luni.

Fondul Proprietatea a propus atunci urmărirea patrimonială şi recuperarea daunelor produse de către Constantin Trihenea, Mihai David şi Traian Oprea, foşti directori ai Hidroelectrica, pentru o serie de contracte păguboase încheiate cu o mai multe entităţi de stat. Pentru aceeaşi adunare, FP a propus trecerea la un sistem dualist, cu un directorat şi un consiliu de supraveghere.
În consiliul de supraveghere FP îi propusese pe Remus Vulpescu, fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului în Industrie (OPSPI) şi Oana Truţă, actual reprezentant în consiliul de administraţie.

De asemenea, Hidrosind a formulat în primăvară o plângere prealabilă împotriva HG 38/2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica şi a acţionat în instanţă OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice ca fiind neconstituţională.
Fondul Proprietatea controlează în România acţiuni de 4 miliarde de euro în pachete importante la unele dintre cele mai importante şi mai profitabile companii din România.

Vânzare de active


Tot în primăvară, acţionarii FP au votat un plan propus de Franklin Templeton pentru vânzarea de active în valoare de 527 milioane de euro. Participaţiile în cauză sunt deţinerile minoritare la distribuţiile de gaze şi electricitate din România, deţinute de către E.ON, GdF SUEZ, Enel şi statul român, prin Electrica. FP a desemnat Citigroup să se vânzare însă până acum nu a vândut niciun pachet.

FP deţine 20,1% din capitalul Petrom, cea mai mare companie din ţară, după care urmează 15% din Romgaz, 21,5% din Complexul Energetic Oltenia, un pachet de 9,7% din Nuclearelectrica dar şi pachete importante la transportatorii de electricitate şi gaze: 13,5% din Transelectrica şi 15% din Transgaz. De asemenea, mai deţine acţiuni la combinatul de aluminiu Alro, Poşta Română, Aeroporturi Bucureşti dar şi o serie de bănci precum BRD, Erste (proprietara BCR-nr) şi Raiffeisen Bank International AG.

Bursa, afectată

Hotărârea ar putea afecta şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde acţiunile FP asigurau o parte importantă din lichiditatea şi tranzacţiile zilnice. Acum acţiunile FP sunt suspendate de la tranzacţionare. Franklin Templeton nu a trimis un raport oficial pe bursă până la această oră iar reprezentanţii săi nu au comentat situaţia la solicitarea Jurnalului Naţional.

×