x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Rusii de la Rosneft pierd un important partener de afaceri!

Rusii de la Rosneft pierd un important partener de afaceri!

01 Mar 2018   •   09:05
Rusii de la Rosneft pierd un important partener de afaceri!

In contextul sanctiunilor economice adoptate de SUA si UE impotriva Moscovei, compania petroliera americana Exxon Mobil Corp se retrage din societăţile mixte create cu grupul rus Rosneft.

 

"Procesul de retragere va demara oficial în cursul anului 2018", a precizat Exxon, subliniind, într-un comunicat remis autorităţilor de reglementare, ca pierderile inregistrate in urma acestei decizii se vor ridica la 200 de milioane de dolari în bilanţul contabil pe trimestrul patru 2017.

Hotararea marcheaza o schimbare radicală de poziţie pentru Exxon, care în trecut s-a opus sancţiunilor impuse Rusiei pentru invadarea peninsulei Crimeea, apreciind că aceste sancţiuni penalizează companiile americane care vor să opereze în Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol.

În anul 2012, Exxon şi Rosneft au pus la punct un parteneriat pentru a investi până la 500 de miliarde de dolari în dezvoltarea rezervelor de petrol din zona arctică a Rusiei precum şi în Marea Neagră. Colaborarea dintre Exxon şi Rosneft a fost salutată chiar şi de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, având în vedere că urmau să fie efectuate explorări timp de mai multe decenii în unele din cele mai neaccesate câmpuri petrolifere.

Însă acest proiect a fost afectat de sancţiunile introduse în 2014 de SUA şi Uniunea Europeană pentru invadarea peninsulei Crimeea, sancţiuni care au fost înăsprite anul trecut după ce Rusia a fost acuzată de implicare în alegerile din SUA. Aceste sancţiuni interzic cetăţenilor americani să aibă afaceri cu o serie de persoane care se află pe o lista neagră, listă pe care este inclus şi directorul Rosneft, Igor Sechin. AGERPRES

×