x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Trump, legat de China printr-un mega proiect in Indonezia!

Trump, legat de China printr-un mega proiect in Indonezia!

11 Mai 2018   •   14:38
Trump, legat de China printr-un mega proiect in Indonezia!

Donald Trump a pus Statele Unite in pragul unui razboi comercial cu China, dar presedintele american este legat de firme de stat chineze prin intermediul unui urias proiect imobiliar in Indonezia, ceea ce risca sa readuca in discuti problema intereselor comericale ale miliardarului new-yorkez.

 

Printr-una dintre filialele sale, societatea publica Metallurgical Corporation of China (MCC) a anuntat semnarea unui contract cu grupul indonezian NMC Land, in vederea construirii unui parc tematic, ca parte a unui proiect imobiliar gigant - imobile rezidentiale si comerciale - nu departe de Jakarta. Costul total al investitiei: un miliard de dolari, adica aproape 840 milioane euro. 

Complexul, numit MNV Lido City, va mai cuprinde hoteluri si un teren de golf care vor purta marca Trump. Pentru viitorul parc tematic, estimat la 420 milioane de euro, au fost luate credite garatate de guvernul chinez. MCC a precizat, in acelasi timp, ca proiectul se inscrie in "Noul drum al matasii", impunatorul program de infrastura lansat de Beijing impreuna cu alte multe tari in speranta cimentarii relatiilor comerciale.

Este pentru prima data can Donald Trump este asociat cu "Noul drum al matasii", proiect care suscita ingrijorare in statele europene fata de amploarea expansiunii chineze. Daca investitia chineza nu este direct legata de proiectele Trump, ea reprezinta jumatate din finantarile viiturului complex de 3000 de hectare.

Nu se stie in ce masura Trump Organization - societate care regrupeaza afacerile presedintelui si care este condusa de cei doi fii mai mari ai sai - a fost implicata in decizia de asociere a intreprinderilor publice chineze la proiectul indonezian. Dar prospectul comercial al MNC Lido City evidentiaza parcul tematic si resedintele Trump drept vedete alev viitorului complex. Iar documentele oficiale si interne arata ca Trump Organization are o legatura stransa cu elaborarea proiectului.

Prezenta intreprinderilor de stat chineze pare sa contrazica promisiunea lui Donald Trump de a face in asa fel incat, sub presedintia sa, interesele sale comerciale sa nu fie asociate guvernelor straine. "Poate contractul este perfect legal, dar poate exista o coliziune" intre interesele comerciale si politice ale presedintelui, a comentat Christopher Balding, de la Scoala comerciala HSBC, din Shenzhen. 

"Iar cand esti in pragul unui razboi comercial, acest lucru nu da bine. Fiecare dintre noi are dreptul sa cerem explicatii", a adaugat el.

×