x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Pelerinaj la mormântul lui Eminescu

Acum 100 de ani. Pelerinaj la mormântul lui Eminescu

de Tudor Cires    |    21 Mai 2013   •   00:58

Din iniţiativa cunoscutei scriitoare dna Smara, comitetul Cercului esperantist-recreativ “Smara” al doamnelor şi domnişoarelor din România şi cercul esperantist “Dr. Grigore Robin”, întrunindu-se duminică la orele 3 p.m., la sediu au hotărât să meargă în pios pelerinaj şi să depună câte o coroană pe mormintele marilor scriitori români Gr. Alexandrescu, cu prilejul centenarului, M. Eminescu şi Dr. G. Robin, promotorul mişcării esperantiste din ţară. Pelerinajul s-a fixat pentru ziua de duminică 26 mai, orele 9 a.m. având ca loc de întâlnire grădina bisericii Sf. Gheorghe.
Comitetele Cercurilor fac un călduros apel la toţi admiratorii scriitorilor şi la toate societăţile să binevoiască a lua parte în număr cât mai mare sau reprezentaţi prin delegaţi. Comitetele cercurilor roagă pe toţi cei ce doresc a lua parte să considere aceasta ca invitaţiune. La sfârşit, adunarea a hotărât ca duminica următoare să organizeze o excursiune publică la Comana. Orice informaţiuni se pot lua de la sediul Cercurilor, şoseaua colonel Mihail Ghica, No. 6, în fiecare zi de la 8 la 9 seara.

Greva ucenicilor de la Societatea Română de Automobile
În urma răului tratametn la care erau supuşi ucenicii societăţii româneşti de automobile, din calea Dudeşti No. 145, au declarat ieri grevă. Ei s-au prezentat la sediul sinficatelor unde d. M. Bălineanu, împreună cu trei din grevişti, s-au prezentat direcţiei societăţii, spre a tranşa acest diferent. Micii grevişti, în număr de 14, cer: mărirea salariului cu 0,50 lei pe zi, deoarece cu toate că au o vechime între un an şi doi ani, nu sunt plătiţi decât cu 50 bani pe zi, cu toate că sunt externi. Asemeni, să fie scutiţi de hămălie şi să fie puşi la lucru. Iar duminica şi seara, după terminarea programului, dacă lucrează să nu mai fie ţinuţi fără a li se plăti. Şeful lor, d. Iosef Iojan, să-şi modereze purtarea, deoarece se poartă brutal cu ei şi îi bate, iar ucenicului Anton Cristescu i-a spart timpanul urechii drepte din care cauză e bolnav şisîn căutarea casei centrale medicale a meseriilor.

Scumpirea pâinii, la Slobozia
“Dimineaţa” a relatat la timp, în câteva corespondenţe, cererea brutarilor din Slobozia înaintată primăriei, prin care, determinaţi de scumpirea făinii, solicitau încuviinţarea consiliului comunal de a li se permite scumpirea pâinii. Consiliul comunal fiind convoat aseară şi deliberând asupra cererii brutarilor au încuviinţat scumpirea pâinii cu 3 bani pe kilogram. Primăria obligă în acelaşi timp pe brutari să aibă în permanenţă toate sorturile de pâine şi în special cea neagră, de 20 de bi, să nu le lipsească niciodată. Această ultimă condiţiune nu convine însă brutarilor, care au formulat o nouă cerere primăriei, spre a se sacrifica această obligaţiune ce li s-a impus.
Din “Dimineaţa”, 21 mai 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×