x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Adormirea Maicii Domnului - 15 august. Tradiţii importante de Sfânta Maria Mare

Adormirea Maicii Domnului - 15 august. Tradiţii importante de Sfânta Maria Mare

de Redacția Jurnalul    |    14 Aug 2024   •   12:15
Adormirea Maicii Domnului - 15 august. Tradiţii importante de Sfânta Maria Mare
Sursa foto: doxologia.ro

Pe 15 august 2024, creștinii ortodocși din România vor sărbători Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul ortodox, marcată de pelerinaje, rugăciuni și slujbe speciale.

În ajunul sărbătorii, pe 14 august, în biserici se cântă Prohodul Maicii Domnului, un imn religios dedicat trecerii Fecioarei Maria la viața veșnică. Slujba are loc în timpul privegherii, care include Vecernia și Utrenia, și este comparabilă cu Prohodul Domnului de la Vinerea Mare. Epitaful Adormirii Maicii Domnului este adus din Sfântul Altar și așezat în mijlocul bisericii, unde credincioșii trec pe sub el, exprimându-și evlavia.

Un eveniment deosebit este pelerinajul la Mănăstirea Nicula din județul Cluj, unde mii de credincioși vin să se roage în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Pelerinajul este unul dintre cele mai importante din România și atrage participanți din toată țara. Ritualurile religioase de la Nicula includ procesiuni, rugăciuni și privegheri, culminând cu Sfânta Liturghie de pe 15 august, scrie crestinortodox.ro.

Alte tradiţii importante de Sf. Maria Mare

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului 2024, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai importante sărbători creștine din România și este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri.

În multe zone rurale, se consideră că, după Sfânta Maria Mare, se încheie munca la câmp. Tradiția spune că în această zi nu trebuie să se lucreze, iar oamenii se roagă pentru recoltă.

O tradiție veche este aceea de a aduce la biserică fructe, în special struguri, pe care preoții le sfințesc. Acestea sunt apoi împărțite familiei și vecinilor.

După sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, încep în mod tradițional culesul viilor și strângerea roadelor.

Este o zi de odihnă, iar muncile grele sunt evitate, deoarece se crede că cine lucrează în această zi poate atrage ghinion sau boli.

Mai mult decât atât, este şi o zi în care familiile se roagă pentru sufletele celor adormiți, aprind lumânări și dau de pomană.

De Sfânta Maria Mare, multe familii se reunesc pentru a sărbători împreună. Este un prilej de a petrece timp cu cei dragi și de a întări legăturile familiale.

Se crede că vremea din această zi poate influența cum va fi toamna. Dacă plouă de Sfânta Maria Mare, se spune că toamna va fi ploioasă și lungă.

×