x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Catalin Zamfir

Astazi e ziua ta... Catalin Zamfir

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    09 Feb 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta... Catalin Zamfir

Este membru corespondent al Academiei Romane si Decanul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti, autor a 15 carti si peste 90 de articole in domeniul sociologiei. Astazi, sociologul Catalin Zamfir implineste 66 de ani.

"Sunt un cercetator pasionat"

"Anul care tocmai se incheie in viata mea a fost un an relativ bun. Facultatea merge bine, avem colegi foarte buni si studenti exceptionali. Si cel mai important lucru care mi s-a intamplat anul trecut este ca a aparut o noua nepotica. In semestrul care urmeaza ma asteapta un curs foarte greu, «Paradigme ale gandirii sociologice». Lucrez sa-l fac mai bun.

Vrem sa scoatem o enciclopedie a dezvoltarii sociale. Ideea este sa promovam o noua paradigma, paradigma dezvoltarii sociale. Cred ca este foarte importanta. Avem un plan care ne sugruma pentru ca in aprilie trebuie sa o predam la editura. De asemenea, lucram la o baza de date cu toate publicatiile sociologice dupa ’44. Va fi o baza imensa care va cuprinde titluri de carti, rapoarte, studii, CV-urile sociologilor. Cred ca este un proiect foarte interesant, care va fi complet la sfarsitul anului. Am incercat sa promovez o strategie pe care imi place s-o numesc «Sociologia trebuie sa cucereasca institutiile». Dupa parerea mea, toate institutiile trebuie sa-si dezvolte imaginatia sociologica, ce, din pacate, cam lipseste. Institutiile se concentreaza pe problemele pe care trebuie sa le rezolve, care sunt partiale, dar trebuie sa inteleaga mai mult contextul social. Au nevoie de sociologi peste tot.

Pentru mine, familia este cea mai importanta. In rest, pe plan profesional, eu sunt un cercetator pasionat si imi place sa scriu lucrari. Cele mai mari satisfactii profesionale le-am avut in constructia facultatii. In ultimii opt ani, facultatea a plecat de la vreo 400 de studenti si a ajuns in prezent la 4.500. Este o explozie. E multa bataie de cap, dar este si placerea de a construi o asemenea institutie. Nu regret nimic. Poate ca sochez spunand acest lucru. Am vrut sa intru in politica, nu sa fiu chiar politician, dar am intrat in politica, pentru ca m-am gandit ca sociologul trebuie sa-si aduca o contributie. Ca sociolog am invatat o groaza de lucruri in pozitii politice. Cred ca nu as fi fost un bun sociolog daca nu as fi avut aceasta experienta.

In adolescenta cautam o profesie. Parintii voiau sa ma faca doctor. Mie nu-mi placea medicina, dar nici nu stiam ce imi place. Intamplator mi-a cazut in mana o carte de filozofie. Am crezut ca asta este vocatia mea si m-am dus la filozofie. Dupa ce am terminat facultatea mi-am dat seama ca nici filozofia nu era ceea ce voiam si am descoperit pe cont propriu sociologia. M-am apucat singur si am invatat sociologie. Acesta a fost visul meu de atunci. Acum imi doresc sa am energie ca sa fac ceea ce imi place sa fac."

×
Subiecte în articol: calendar