x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Cristian Ţopescu

Astăzi e ziua ta, Cristian Ţopescu

de Ramona Vintila    |    26 Mar 2013   •   00:07
Astăzi e ziua ta, Cristian Ţopescu

Cristian Ţopescu împlineşte astăzi 76 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

Am crescut mângâiat de forţa de a învinge
“Viaţa este bunul cel mai de preţ primit de om. Trăim un film care se derulează 24 de ore pe zi. Zi de zi, an de an. În tot acest timp, omul învaţă să iubească, să respecte, să urască, să lupte, să învingă. Şi toate aceste învăţături îl ajută să treacă, ceas de ceas, prin marea poveste care se cheamă VIAŢA.

Am avut norocul şi şansa să am în jurul meu oameni care să-mi arate drumul drept. Am avut în jurul meu exemple de urmat, oameni care şi-au dat silinţa să mă înveţe că «viaţa este o luptă, iar învingătorii sunt doar cei care ajung la final cu fruntea sus, cei care ştiu să facă din viaţa lor un vis, iar din visul lor o viaţă».

Am crescut mângâiat de forţa de a învinge, de bucuria reuşitei şi de încrederea celor din jurul meu. În cursa vieţii, fiecare îşi fixează un ritm, un ţel. Unii termină cursa, alţii nu parcurg nici jumătate din ea. Esenţială însă rămâne dorinţa de a mai face încă un pas.

Există o psihologie a vârstei înaintate care stârneşte melancolii şi prejudecăţi. De fapt, nu sunt vârste critice, ci numai mentalităţi şi concepţii de viaţă. Poţi să fii bătrân la 20 de ani şi tânăr la 80, cum frumos spunea George Enescu: «Tinereţea nu este o vârstă, ci o stare de spirit». Cine nu cunoaşte arta de a-şi păstra, ca în basme, tinereţea, degeaba va jindui după ea la bătrâneţe.

Am încă multă putere fizică şi intelectuală, fiind permanent activ. Am amintiri profesionale valoroase, am trei copii inteligenţi, am doi nepoţi frumoşi, deci am sentimente de împlinire, de siguranţă, de stabilitate. Lecţia dragostei, a omeniei, am învăţat-o mai întâi de acasă, de la părinţi, apoi de la şcoală şi din facultate. Nu am uitat-o şi o transmit mai departe.

Rămân credincios devizei: «Să crezi ceea ce spui şi să spui ceea ce crezi». Cred în continuare în CINSTE şi în CORECTITUDINE, chiar dacă sunt un idealist şi stârnesc unora zâmbete compătimitoare.”


×
Subiecte în articol: cristian topescu