Unul dintre cei mai apreciati compozitori romani, profesor de istoria muzicii si muzicologie la Universitatea Nationala de Muzica, se bucura de fiecare carte scrisa ca si cum ar fi prima. Intr-un moment greu, intotdeauna l-a remontat intoarcerea spre muzica si considera ca nu are neimpliniri. Maine, Grigore Constantinescu implineste 68 de ani.
"Am ramas fidel unui vis de tinerete"
Unul dintre cei mai apreciati compozitori romani, profesor de istoria muzicii si muzicologie la Universitatea Nationala de Muzica, se bucura de fiecare carte scrisa ca si cum ar fi prima. Intr-un moment greu, intotdeauna l-a remontat intoarcerea spre muzica si considera ca nu are neimpliniri. Maine, Grigore Constantinescu implineste 68 de ani. "Am avut un an bun pentru ca am putut sa-mi realizez cateva din proiectele si din dorintele mele. Pe prim-plan a fost lucrul meu profesional, proiectele de carti. Imi doresc sa ajunga la lumina lucruri deja facute. Am o carte foarte frumoasa, scrisa cu regretatul maestru Iosif Conta, care nu a vazut lumina tiparului, si nu din cauza mea. Am realizat de curand cea de-a 16-a editie a Concursului National de Interpretare "Mihail Jora", pe care l-am proiectat cu mai mult de un deceniu si jumatate in urma. Am avut satisfactia sa redescopar bucuria ivirii unor talente noi, tinere, frumoase. De asemenea, m-am bucurat de armonia familiei mele, care este unul dintre darurile cele mai pretioase ale existentei mele. Viata m-a invatat sa gandesc pozitiv si cred ca asta este un mare castig, care vine o data cu varsta, si te face sa nu regreti timpul care trece. Am primit in dar de la Postul Radio Romania Muzical sase ore de emisie dedicate zilei lui Mozart, care coincide cu ziua mea de nastere. Apoi, am misiunea de a duce mai departe omagierea lui Ionel Perlea, unul dintre cei mai mari dirijori romani. Aceasta se va concretiza printr-un concert prezentat si comentat de mine si o auditie muzicala dedicata tenorului Dorin Teodorescu. Toate acestea se intampla in paralel cu cursurile pe care le sustin, de istoria muzicii si muzicologie la Universitatea Nationala de Muzica, si cu scrisul la noi carti. Muzica este pentru mine o sansa la fericire si una din marile bucurii pe care mi le-am dorit intotdeauna. Cea mai mare realizare a mea este ca am ramas fidel unui vis de tinerete. Nu m-am gandit niciodata sa gasesc o trasatura dominanta sau o caracteristica a destinului meu, dar, in orice caz, este un destin din care nu a lipsit iubirea. In viata profesionala, modelul meu a fost maestrul care m-a format, profesorul si dirijorul Constantin Bugeanu, de la care am invatat cum sa ma apropii si cum sa inteleg mai bine si mai profesional muzica. In viata familiala, parintii mei au fost modelul pe care l-am urmat. In primii ani de apropiere de muzica am avut o dorinta care nu am implinit-o, aceea de a deveni regizor de opera. Daca as avea sansa sa o iau de la capat, cred ca m-as indrepta catre teatrul liric, pe care oricum l-am slujit si l-am iubit. Visele mele din adolescenta nu s-au schimbat, dar au devenit mai profunde si au capatat un continut pe care astazi il consider un castig al vietii mele."
Nazuinta
|
"Cel mai frumos cadou pe care l-am primit de-a lungul anilor si pe care mi-l doresc si anul acesta este zambetul sotiei si al fiicei mele. Avand bucuria ca fiica mea sa urmeze aceeasi cariera ca si mine mi-asdori sa fie mai buna si mai realizata decat am fost eu"
|
Citește pe Antena3.ro