x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Ivan Patzaichin

Astăzi e ziua ta: Ivan Patzaichin

de Ramona Vintila    |    24 Noi 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Ivan Patzaichin

Cel mai bun canoist al Romaniei din toate timpurile, Ivan Patzaichin, implineste maine 62 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!".

Fiecare ne nastem cu un rost pe lume. Important este sa-l decriptam la timp si sa fim prezenti la intalnirile cu destinul
"In urma cu 2 ani, cand impli­neam o varsta rotunda, am decis – fara regrete si resentimente – sa ma retrag din activitatea sportiva si sa dedic mai mult timp familiei, prietenilor, gradinaritului si, in general, micilor bucurii ale vietii de care am fost privat si carora le ramasesem dator. Soarta a facut insa ca la putin timp sa fiu invitat de catre «Salvati Delta» la Festivalul «D’ale gurii Dunarii», unde l-am intalnit pe Theo­dor Frolu, cu care eram coleg de juriu. Am schimbat cateva cuvinte si am realizat ca avem o seama de afinitati si puncte de vedere comune, in ceea ce priveste potentialul turistic al Deltei Dunarii, dar si modul defectuos, abuziv in care acesta se practica in prezent. Pas cu pas, amandoi am pus pe picioare un proiect ambitios, de anvergura, menit sa promoveze tu­rismul lent, ecologic, la inceput in Delta Dunarii, iar, mai apoi, in alte zone ale tarii, in principal, cele declarate rezervatii naturale.
In acest sens, am conceput o ambarcatiune pe care am numit-o «canotca», un hibrid intre barca pescareasca traditionala si canoea care mi-a adus atatea satisfactii si pretuirea semenilor. Pornind de la canotca, am proiectat o serie de centre cultural-gastronomice, unde turistii vor putea sa inchirieze aceste barci si vor putea sa intre in contact cu traditiile, obiceiurile si zestrea culturala ale oamenilor Deltei. Este o datorie de onoare de a intoarce ceva locuitorilor din tinuturile mele natale si de a contribui la prosperitatea si progresul social al acestui loc unic de pe harta Europei, fara de care nu as fi ajuns ceea ce sunt astazi.

Si, iata cum, de la antrenor la antreprenor este cale pret de o silaba, dar o silaba care m-a plasat intr-o alta lume, guvernata de alte legi, alte conventii si conveniente, pe care ma straduiesc sa le deprind. Zestrea pe care am dobandit-o ca sportiv m-a ajutat enorm in noua mea postura de antreprenor social si ma gandesc aici la ambitie, dorinta de a trece peste orice obstacole, mania lucrului bine facut si indelung exersat, dar si la notorietate. Calatoresc mult prin tara, am ajuns in orase pe care, spre rusinea mea, nu le stiam decat din cartea de geografie, particip la simpozioane si conferinte, unde impartasesc din experienta perso­nala, dar si invat din experienta al­tora. Daca in 2111 s-ar difuza la televi­ziune o emisiune «In memoriam Ivan Patzaichin», mi-ar placea ca ge­neratiile de atunci sa afle ca am fost 20 de ani un sportiv olimpic va­loros al Romaniei, apoi alti 20 de ani un antrenor cu rezultate notabile in kaiac-canoe si, in sfarsit, inca 20 de ani un antreprenor de succes, care a schimbat fata Deltei Dunarii, adu­cand prosperitate si progres social locuitorilor ei si promovand-o la nivel international. N-as vrea sa se stie ca, desi nu m-au ingenuncheat vanturile, valurile, microfonul si camera de luat vederi m-au intimidat si timorat intotdeauna. Fiecare ne nastem cu un rost pe aceasta lume. Important este sa-l decriptam la timp si sa fim prezenti la intalnirile cu destinul. Eu am avut aceasta uriasa sansa si imi doresc din tot sufletul sa nu o irosesc tocmai acum."

×
Subiecte în articol: ivan patzaichin