x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Laurenţiu Mircea Popescu!

Astăzi e ziua ta... Laurenţiu Mircea Popescu!

de Ramona Vintila    |    16 Apr 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Laurenţiu Mircea Popescu!
Sursa foto: Romeo Răileanu/

Ultima în cutia Pandorei... Speranţa Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, academician Laurenţiu Mircea Popescu a împlinit ieri 65 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



A absolvit Facultatea de Medicină la IMF Bucureşti - şef de promoţie Doctor în ştiinţe medicale, asistent universitar, şef de lucrări, conferenţiar, profesor şi şef de catedră în Departamentul de Medicină Celulară şi Moleculară şi rector al Universităţii "Carol Davila" Bucureşti. Este director general al Institutului Naţional de Patologie "Victor Babeş" din Bucureşti şi al Platformei Ştiinţifice "George Emil Palade". Este Fogarty International Fellow National Institutes of Health, Bethesda, Maryland, SUA şi postdoctoral fellow al Universităţii din Leiden, Olanda. Este membru al Consiliului Ştiinţific al Centrului Internaţional de Studii Biomedicale ICBMS din China. Acad. Laurenţiu Mircea Popescu va fi "landmark-speaker" la un important Congres Internaţional, în august 2009, în China. De asemenea, domnia sa este redactor-şef şi fondator al Journal of Cellular and Molecular Medicine, care avea un factor de impact de 6.8 în 2007. A publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice în reviste internaţionale de largă circulaţie ("ISI"; "Thompson-Reuters"). Profesorul Laurenţiu M. Popescu este unul dintre pionierii înţelegerii şi dezvoltării medicinei moleculare şi un cunoscut om de ştiinţă în spaţiul translaţional al ştiinţelor. A fost cel care a descoperit un nou tip de celule umane (celulele interstiţiale Cajal like - ICLC), care sunt considerate "celulele lui Popescu" în unele ţări europene. Acestea au fost găsite, deocamdată, la nivelul inimii, pancreasului, uterului, trompelor uterine, vezicii biliare, mezenterului, placentei şi al glandei mamare. Totodată, a fost cel care a descoperit cel de-al treilea tip de sinapsă în 2005, "sinapsa stromală", în afară de clasica sinapsă neuronală, descoperită în 1897 şi cea imunologică, din 1983.

În prezent, profesorul Laurenţiu M. Popescu împreună cu tinerii şi promiţătorii săi colaboratori sunt preocupaţi cu cercetările asupra unui vis vechi al omenirii ("regenerarea" - pasărea Phoenix). Prin celule denumite după însuşi descoperitorul lor se pare că muşchiul inimii ar putea fi regenerat. Activitatea sa ştiinţifică a fost onorată de 10 titluri Doctor Honoris Causa, în ţară şi în străinătate, de nenumărate premii şi distincţii naţionale şi internaţionale şi de prelegeri academice în elita lumii universitare, Harvard, Oxford, Stanford, Yale, Londra, Paris, New Dehli etc. Experienţa sa universitară, ştiinţifică şi managerială este încurajatoare pentru bunul mers actual al unora dintre cele mai mari şi mai performante centre de referinţă de cercetare şi de învăţământ medical din România. Pentru toate acestea, cei care îl respectă cu adevărat, îi urează, din inimă, un sincer şi călduros "La mulţi ani!".

×
Subiecte în articol: calendar