x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Teodor Meleşcanu

Astăzi e ziua ta: Teodor Meleşcanu

de Ramona Vintila    |    09 Mar 2011   •   22:12
Astăzi e ziua ta: Teodor Meleşcanu
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

155565-bi-20100602104709004.jpgOm politic, diplomat, profesor universitar – Teodor Meleşcanu. Astăzi împlineşte 70 de ani. Îi urăm „La mulţi ani!”.

„Cea mai mare parte a timpului meu este dedicată activităţii în calitate de senator. Ea implică o activitate aproape continuă în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi si­guranţă naţională, al cărei preşedinte sunt, în plenul Senatului şi în diversele activităţi internaţionale la care sunt invitat fie pe linie parla­men­tară, fie ca specialist în pro­bleme inter­naţionale şi de securitate. La toate acestea se adaugă activitatea în calitate de profesor universitar şi de conducător de doctorate la Fa­cultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bu­cureşti. În plus, am desigur obligaţiile de parlamentar în colegiul senatorial 3 din Prahova, ceea ce implică inclusiv de­plasări în teritoriu în timpul sfârşi­tului de săptămână, mai ales vinerea şi sâmbăta. Pe lângă aceste activităţi, le am şi pe cele care decurg din ca­litatea de membru al Comisiei ONU pentru dreptul interna­ţional din care fac parte de 15 ani şi care implică, pe lângă participarea la sesiuni de lucru, de două ori pe an la Geneva, şi stu­diu, dar şi elaborarea de pro­pu­neri.

Dacă la toate acestea adăugaţi şi participarea, destul de des, la emisiuni de ra­dio şi tele­vi­ziune, sunt convins că mă cre­deţi dacă vă spun că nu am timp să mă plic­tisesc. Eu cred că fiecare om are o misiune în viaţă şi dacă m-am născut aici înseamnă că aşa trebuia să fie. Dacă m-am născut aici şi în aceste vremuri, înseamnă că era important să fiu acum aici, atât pentru mine, ca să-mi îndeplinesc misiunea faţă de semenii mei, cât şi pentru fami­lia mea, în sensul cel mai larg, inclusiv pentru oamenii de aici. Dacă ar fi fost în altă parte şi destinul meu ar fi fost legat de o altă naţiune, în mod sigur s-ar fi întâmplat acelaşi lucru. Nici-unde nu aş fi beneficiat de conjunctura de a trăi o perioadă de transformări atât de profunde pe care să le pot şi eu influenţa, pe măsura puteri­lor mele. Consider că datorez enorm acestei ţări şi, oricât de multe lucruri aş reuşi, nu voi fi în măsură să-mi plătesc în această viaţă toate datoriile pe care simt că le am faţă de oamenii de aici.

Primul şi cel mai important lucru pe care aş dori să-l schimb în România este mentalitatea noastră. Trebuie să fim mult mai apropiaţi unii de alţii, mai solidari într-un cuvânt, şi în perioa­dele bune, şi în cele dificile, să înţelegem că nimeni nu poate fi cu adevărat fericit într-o ţară în care mulţi oameni sunt nefericiţi; să înţelegem că pe lângă lucrurile materiale trebuie să ne preocupe şi evoluţia noastră spirituală fără de care nu vom putea, cu adevărat, să avansăm în lumea de azi. Mult-aşteptatul «mai bine» în viaţa româ­nilor? În momentul în care ma­joritatea politicienilor vor conş­tientiza faptul că principala lor me­nire este să ofere oamenilor condiţii pentru evoluţia lor materială şi spiri­tuală şi nu vor mai fi preo­cu­paţi, în pri­mul rând, de bunăstarea lor, a fa­mil­iei lor şi a partidului pe care-l re­prezintă, iar la vârf le vom oferi oamenilor modele pozitive de urmat – nu ceea ce se întâmplă acum. Ştiu că sună oarecum idealist, dar sincer nu văd un alt răspuns onest la întrebarea dumnea­voastră legitimă. Aş mai adăuga doar că în acest demers un rol important ar trebui să-l aibă şi mass-media.

Tuturor celor care mă iubesc le trans­mit rugămintea de a avea în­credere în mine că nu mă voi schimba şi voi fi acelaşi om de echilibru care nu va obosi să caute soluţii la multi­tudinea de probleme cu care oa­menii se confruntă şi pe care le cu­nosc foarte bine. Celor care nu mă iu­besc le transmit exact acelaşi mesaj. Tu­turor le doresc ceea ce îmi doresc şi mie, o viaţă lungă şi activă, cu cât mai multe bucurii şi împliniri, iar celor născuţi în aceeaşi zi cu mine, un căl­duros «La Mulţi Ani!»„

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...