x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Veta Biriş

Astăzi e ziua ta: Veta Biriş

09 Aug 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Veta Biriş

Fiecare dintre noi vine in lume ca sa contribuie la infrumusetarea ei, s-o faca mai buna, sa aduca frumos si armonie in jurul lui. "Eu, de pilda, cred ca am venit in lume sa aduc alinare si bucurie prin cantec. Spun niste versuri din cantecele mele: «Mama mi-o facut gura/ Ca sa ma astampar cu ea» si «Oi canta cu drag in lume/ Cat oi avea zile bune». Cred ca asta-i rostul meu in lume, si aici, si acum. Daca m-as fi nascut in alta parte, fara indoiala, as fi avut alt rost, alta misie, dar m-am nascut intre romani, sorb cu bucurie si nesat din spiritualitatea populara romaneasca, unica si atat de rafinata si nuantata, ca apoi, prin harul pe care l-am pri­mit, sa bucur la randul meu pe cei care ma asculta", ne marturisea apreciata artista Veta Biris. Maine implineste 62 de ani. La multi ani!

"Cred mai mult ca niciodata ca, fara adevar si iubire, nimic nu se poate zidi, nimic nu poate dainui"
"Sunt intrebata adesea cum traiesc aceste vremuri. Eu cred ca in viata oamenilor de acum, ca si in viata celor din alte vremuri sunt lucruri bune si lucruri rele, exista adevarat si minciuna, exista frumos si urat, exista iubire si ura. Depinde de fiecare dintre noi, la urma urmelor, ca lumea sa fie mai buna si mai frumoasa, valorile reale sa fie pretuite, adevarul sa triumfe.

In ce ma priveste, traiesc viata asa cum am trait-o de cand ma stiu. Muncesc si ca interpreta de folclor, si ca femeie, care are de tinut, impreuna cu barbatul ei, o gospodarie intr-un sat din Ardeal. Ma bucur de pretuirea pe care publicul o are fata de mine si fata de cantecele mele. Caut in permanenta sa ma raportez la valorile moral-crestine in care am fost crescuta si educata de parintii mei, tarani vrednici din Veseus.

Si daca am adus vorba despre va­lori, ma intreba cineva ce-as schimba in Romania daca as avea forta supranaturala – ei bine, as schimba scara de valori care este cu susul in jos aproape in toate domeniile. Uitati-va la puzderia de «artisti» aparuti in ultimii ani, uitati-va pe ce isi cladesc «notorietatea artistica». Pe scandaluri, intrigi marunte si fite. In timp ce oameni tineri, cu voci mi­nunate, nici nu sunt bagati in seama de asa-zisii formatori de opinie. Este trist si, din pacate, adevarat.

Azi, la 62 de ani, cred mai mult ca niciodata ca, fara adevar si iubire, nimic nu se poate zidi, nimic nu poate dainui. Mie imi place sa cred ca harul, pe care Dumnezeu mi l-a dat si pe care, adesea cu truda si jertfa, l-am oferit la randul meu oamenilor, i-a facut, macar pentru o clipa, mai buni, mai sensibili, mai frumosi sufleteste.

Privind in urma, dar si in viitor, pot sa spun doar atat: sunt recunoscatoare pentru tot ce mi-a daruit Bunul Dumnezeu si-L rog sa ma tina sanatoasa alaturi de cei dragi."

×
Subiecte în articol: veta biris