Se spune ca fericirile se aseamana intre ele si ca nefericirile se deosebesc. Adevarul acestei gandiri nu este, bineinteles, absolut, dar el ne surprinde prin aceea ca scoate in relief caracterul greu de exprimat al fericirii umane si, dimpo-triva, usurinta si felul foarte particular pe care il capata deodata fiecare nefericire pe care o povestim (...)
Eroina e o femeie, o tanara muncitoare de 25 ani, s-o numim M., din orasul B., si a carei istorie ne-a povestit-o o prietena a ei. Cand fata avea saptesprezece ani si era pe anul II la scoala profesionala, tatal ei, navigator de meserie, cazu bolnav la pat si ea trebui sa-si intrerupa studiile si sa se casatoreasca. (...) Barbatul era din acelasi oras cu ea, dulgher, dar lucra pe la tara, pe-acolo isi castiga existenta. Pe-acolo insa se deda si bauturii si cand se intorcea acasa se punea cu pumnii pe ea, probabil drept recunostinta ca ea ii facuse un baiat. (...) Umplea casa cu baieti de teapa lui, se puneau pe fumat de nu mai puteai sa-ti tragi rasuflarea, uscau sticle pe dinauntru de nu mai aveai loc de sticle si jucau barbut pana se tampeau la cap (...). Si iata ca intr-o zi disparu din casa actul de casatorie al sotilor. Cu ea in casa, fara sa-i spuna nimic, in intelegere cu maica-sa, barbatul inaintase divortul. Ce se intamplase? Pe-acolo pe unde dulgherea sau cine stie cu ce prilej, sotul daduse de una, care pusese mana pe el, una dintre acele femei care simt o bucurie cu atat mai mare cand cuceresc un barbat, cu cat, cu aceeasi ocazie, produc o nefericire corespunzatoare unei alte femei careia ii apartinuse barbatul inaintea ei. Maica-sa o goni de-acasa, zicandu-i ca nu trebuia sa-si lase barbatul sa i-l ia alta, ca trebuia sa stea si sa indure, ca asa e soarta femeii. Isi lua o camera mobilata si se muta, era iarna si ingheta in odaia aceasta si de frig, dar si de disperare si singuratate: vrusese sa aiba familia ei, fusese credincioasa si devotata sotului, ii facuse un copil si iata ce iesise din dragostea si devotamentul ei: batai, intrigi, betii si, in cele din urma, tradarea si alungarea ei din casa.Citește pe Antena3.ro
- Nu te mai consuma, ii zise el, totul va fi bine.
Iar ea il crezu si totul reintra in normal.
Scurta vreme dupa aceea, el lipsi din nou, de asta data doua luni incheiate si tot asa nu primi nici o stire de la el. Intr-o zi, tocmai iesea de la fabrica cu alte fete, luasera masa la cantina si se duceau sa vada un film. Una din fete spuse:
- Ala nu e barbatul tau?
Ea intoarse capul in directia incotro se uitase fata si il vazu: era el, cu alta la brat, foarte vesel, mergea grabit sa ajunga cu ea undeva. Dupa aceasta scena, iluziile si devotamentul eroinei noastre se prabusira, ajunse la drojdie cu navigatorul ei, el isi lua frumusetea de costume, lenjerie, amintiri, fotografii si scrisori si pleca, iar ea atinse apoi punctul cel mai de jos de cand il cunoscuse si incepu sa traiasca fara un scop precis. Se interna intai intr-un spital, bolnava de toate bolile posibile, provocate de zdruncinarea nervoasa prin care trecuse, apoi isi reveni si incepu sa lipseasca de la lucru. Nu mai era atenta cu cine umbla, nu mai punea nici un pret pe nimic si, in general, se degrada moralmente vazand cu ochii. (...) Au trecut sapte luni din ziua cand navigatorul a parasit-o, timp in care tanara M., sprijinita cu toata grija de catre mediul ei obisnuit din fabrica, a reusit sa se linisteasca si sa-si restabileasca echilibrul moral si sanatatea zdruncinata. (...) Adresam si noi intrebarea: cum trebuie sa fie devotamentul, ca sa nu se transforme pentru cel in cauza in sursa de umilinti, de concesii nesfarsite, de infrangeri repetate? (...)
PUBLICISTICA
| ||
|