x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar DE ZIUA TA! Adriana Trandafir, actriță

DE ZIUA TA! Adriana Trandafir, actriță

26 Apr 2016   •   00:10
DE ZIUA TA! Adriana Trandafir, actriță

Actriţa Adriana Trandafir s-a născut la 26 aprilie 1956. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia actorie. A învăţat actorie la clasa prof. univ. Leopoldina Bălănuţă, Alexa Visarion, Alexandru Lazăr. A jucat pe scena Teatrului de Stat Reşiţa (1979-1982), a Teatrului Odeon (1982-2005), iar din 2007 este actriţă a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase". 

Dintre spectacolele în care am putut admira talentul şi energia ei debordantă menţionăm: "Pasărea măiastră - Maria Tănase" de George Sbârcea (r. George Bănică), "La ţigănci", după Mircea Eliade (r. Alexander Hausvater), "Cumetrele", de Michel Tremblay (r. Petre Bokor), "Carlo contra Carlo" de Paul Ioachim (r. Horaţiu Mălăele), "Stele în lumina dimineţii" de Alexandr Galin (r. Gelu Colceag), "Domnişoara Nastasia" de G.M. Zamfirescu (r. Horea Popescu), "Alchimistul" - dramatizare de Radu Macrinici după romanul omonim de Paulo Coelho (r. Anca Maria Colteanu), "De ce fierbe copilul în mămăligă", după romanul omonim de Aglaja Veteranyi (dramatizare şi regie Radu Afrim), "Chip de foc", de Marius von Mayenburg (r. Felix Alexa), "Aventurile lui Habarnam", după Nikolai Nosov (r. Alexandru Dabija), "Mă mut la mama" (r. Gelu Colceag, 2010), "O premieră furtunoasă" (r. Cezar Ghioca, 2010), "Idolii femeilor" ş.a. 

A jucat, de asemenea, la Teatrul Metropolis din Bucureşti în piesa "Nevestele vesele din Windsor", de William Shakespeare (r. Alexandru Tocilescu, 2011), precum şi în spectacolul "Mă mut la... tata?" de la Teatrul Mic din Bucureşti (r. Gelu Colceag, 2013). Din filmografia sa amintim: "Expresul de Buftea" (r. Haralambie Boroş), "Faimosul paparazzo" (r.Nicolae Mărgineanu), "Punct şi de la capăt" şi "Înainte de tăcere" (r. Alexa Visarion), "Timpul lupilor" (r. Michael Haneke, produs de Wega Film Austria, Franţa, Germania), "Europolis" (r. Cornel Gheorghiţă) etc. 

A fost distribuită, de asemenea, în filmul "Minte-mă frumos în Centrul Vechi" (r. Iura Luncaşu, 2015), continuare a comediei romantice "Minte-mă frumos". A avut colaborări cu diverse televiziuni, fiind moderatoarea unor emisiuni ca: "O vedetă populară" (TVR 1), "Vecinii" (Antena 1), "Ne vedem la TVR", "Împreună astă-seară" (TVR Internaţional), "Confidenta" (Kanal D), şi a fost invitată în diverse spectacole de divertisment. 

Adriana Trandafir a înfiinţat Fundaţia culturală "Maria Tănase", actriţa fiind o admiratoare a acesteia, dar şi o interpretă desăvărşită a cântecelor binecunoscute. Pentru prestaţia sa actoricească a fost răsplătită cu numeroase premii, dintre care menţionăm: Marele Premiu de Interpretare la Festivalul de Teatru Contemporan de la Brăila, pentru rolul Mariei Tănase în "Pasărea Măiastră..." (1995); Cea mai bună actriţă de comedie, la Festivalul de Teatru Contemporan, pentru Rose Quimet din "Cumetrele" (1996); Cea mai bună actriţă de comedie a anului la Festivalul de Teatru de la Galaţi pentru rolul Ana din "Stele în lumina dimineţii" (2000); Cea mai bună actriţă de comedie a anului, la Festivalul de Teatru de la Galaţi, pentru rolul Rose Quimet din "Cumetrele" (2002); Premiul UNITER 2004 - Cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru rolul "Mama" din spectacolul "De ce fierbe copilul în mămăligă". În 2011 a fost desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film din Cipru pentru rolul din "Europolis". 

 

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: adriana trandafir