x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Regină de 60 de ani

Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Regină de 60 de ani

de Carmen Anghel    |    05 Feb 2012   •   21:00
Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Regină de 60 de ani

Jubileul de diamant. Anul acesta, Elisa­beta a II-a sarba­toreste 60 de ani de cand s-a urcat pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. La 6 februarie 1952, Regele George al VI-lea se stinge din viata si este urmat la tron de fiica sa Elisabeta. Incoronarea a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953. Eli­sabeta a II-a detine al doilea record de longevitate pe tronul britanic, dupa Regina Victoria, care a domnit 63 de ani si sapte luni.

Elisabeta s-a nascut la 21 aprilie, 1926, fiind al treilea posibil mostenitor al Regatului, dupa unchiul sau Edward, Printul de Wales (devenit mai tarziu Regele Edward al VIII-lea) si tatal ei, Ducele de York, respectiv Regele George al VI-lea. Regina este casatorita cu Printul Philip, Duce de Edinburgh, si au patru copii si opt nepoti.

Anul acesta in Regatul Marii Britanii va fi foarte incarcat de eve­nimente dedicate Jubileului de diamant al Reginei. Suverana Marii Britanii vrea sa isi scuteasca insa cotribuabilii de "cheltuieli extravagante", potrivit consilierilor de la Buckingham. Premierul David Cameron estimeaza ca "factura" pentru Jubileul Reginei va fi de "9.000 de ori mai mica fata de cea a Jocurilor Olim­pice", care vor avea loc la Londra in aceasta vara in perioada 27 iulie – 12 august. La randul sau, sotia Printului Charles, Camilla, a tinut sa scoata in evidenta "gusturile simple" ale Reginei, amintind despre o reteta special creata pentru eveniment, dupa celebra "coronation chicken", o salata de pui conceputa in 1953, pentru festivitatea inco­ronarii Reginei.

Conform site-ului oficial al Palatului Buckingham, la 20 martie, Regina va tine un discurs solemn in Parlament, pentru a aminti cele mai importante momente din timpul domniei sale. In serile din 10, 11 si 13 mai 2012, la Castelul Windsor se va desfasura Pageant Diamond Jubilee, un maret spectacol in care vor evolua 500 de cai si peste 800 de artisti din intreaga lume. La 3 iunie se va desfasura "marele pranz aniversar" – "The Big Jubilee Lunch", la care se prevede ca vor participa milioane de oameni – in parcuri, in diferite localuri, Palatul recomandand ca in cinstea Jubileului cetatenii Regatului sa ia masa cu cei apropiati.

La 4 iunie, 2012 felinare vor fi aprinse incepand din Tonga (Pacific), pana la Londra. Pe cel din capitala Regatului il va aprinde chiar Regina. In aceeasi seara, orchestra BBC va oferi un concert in fata Palatului Buckingham.

La 5 iunie, in ultima zi de sar­batoare, va avea loc o slujba la Ca­tedrala Saint-Paul, dupa care Regina se va plimba cu caleasca pe strazile Londrei si isi va face apoi aparitia in celebrul balcon al Palatului Buckingham.

Relatiile diplomatice dintre Romania si Marea Britanie au fost stabilite, la nivel de legatie, la 20 fe­bruarie 1880, iar la nivel de am­basada, din 1963.

In 1978, Elisabeta a II-a s-a intalnit cu Nicolae Ceausescu, acesta efectuand o vizita oficiala in Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: calendar regina elisabeta a ii -a